Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Ukrywanie pól formularza, nieznana ilość.
kóki
post 9.08.2010, 17:24:48
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Piszę stronę oparta o bazę danych (MySQL). Mam problem, którego obejście jest zapewne banalnie proste, ale samotne rozwiązanie go (z pomocą googli) nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, więc piszę tutaj, z nadzieją , że ktoś z dobroci serca pomoże mi znaleźć rozwiązanie.

Problem wygląda następująco. Na podstawie danych pobieranych z bazy danych tworzę formularz (typu checkbox). Chciałbym aby, po zaznaczeniu jednego z pól, pojawiało się ukryte i zablokowane dotychczas pole tekstowe. Problem polega na tym, że nie znam dokładnej ilości pól, bo jest ona zależne od ilości wpisów w bazie danych a przy wykonywaniu operacji pokroju :

1. <input type="checkbox" name="nazwa" value="wartość" onclick="document.getElementById('identyfikator').style.display = this.checked ? 'none' : 'block'; this.form.elements['nazwa2'].disabled = this.form.elements['nazwa3'].disabled = this.checked" />
  2. <div id="identyfikator">
  3. <input type="text" name="nazwa2" />
  4. <input type="text" name="nazwa3" />
  5. </div>

(zaczerpnięte z http://www.kurshtml.boo.pl/html/pole_wyboru,formularze.html)

musiałbym wymieniać po znaku równości wszystkie blokowane pola tekstowe. Czy da się to obejść? Mam problemy z mieszaniem kody html z kodem php i może istnieje jakieś rozwiązanie, którego po prostu jak na razie nie znam?

Próbowałem zastąpić wszystkie nazwy, nazwą[]. Próbowałem też robić pętlę z iterowaną zmienną $a, zastępując nazwy nazwą[$a]. Zmieniałem też cudzysłowia na \" \" i ' '. Niestety bez oczekiwanych rezultatów.

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:33