![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
zaczynam swoją przygodę od jakiegoś czasu z PHP/MYSQL . Mój problem polega na rozwiązaniu problemy jak wykonać bazę danych a następnie kod php w przypadku kiedy na stronie ( w sklepie ) zamierzam mieć Producentów oraz Kategorie danego produktu a w kodzie PHP w niedalekiej przyszłości chciałbym utworzyć linkowanie więc: robie 2 zakładki KATEGORIE || PRODUCENCI i teraz cały moj problem Więc przypuśćmy ze mamy 3 tabele w myqsl produkt, producent i kategoria ( oczywiście produkt musi w tym przypadku przechowywac id_produktu oraz id_kategori ) jeżeli zostanie wybrana jakaś kategoria aby zostali wyświetleni producenci aby można było zawęzić wyszukiwanie. Jak wybierzemy producenta aby zostały wyświetlone kategorie by znów zawęzić wyszukiwanie. Należy pamiętać ty tylko o tym, że już przy wybraniu producentów bądź kategorie ( krok 1 ) należy wyświetlić wszystkie wyniki, ale chyba wiem jak to zrobić poprzez porostu id w linku. i jezeli to będzie id_kat to wyswietlamyy wszystkie o tych id_kat i odwrotnie Prosze o pomoc i podanie przykładowego zapytania mysql przez php. wydaje mi się ze trzeba będzie tu użyć IF tylko trzeba by sprawdzić czy przeglądarka przesłała id_kategori lub czy id_producenta lub to i to tylko jak to zrobić? Ten post edytował Micchaleq 9.08.2010, 14:03:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybór kategorii, producenta, etc możesz zrobić albo jako formularz (jak w sklepach internetowych zaznaczanie "kwadratów") albo w formie linka... Tak czy siak musisz przekazać do skryptu jakąś zmienną która będzie wklejana do zapytania SQL i na tej podstawie wybierasz daną kategorię...
W IFie sprawdzasz czy jest jakiś parametr w GET (z linka) lub z POST (z formularza), jeżeli tak, to jaki, później wklejasz go do zapytania SQL i masz to co chciałeś... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak to wiem, ale pozostaje kwestia 2 kroku gdzie są 2 informacje w linku
jeżeli napisze ifa jeżeli jest id_kategori to wyswietlaj producentów jezeli jednak jest id_producentów wyświetlaj kategorie jezeli jednak jest id_prodeucentów && id_kategori to wyswietlaj tylko te o ile się nie myle to konstrukcja ifa jest taka, że tylko jedno zapytanie możemy dać czyli if(id_kat jest to wyswietlaj producentów ) { include cos tam }elseif( id_prod to wyswietlaj kat ){ include cos tam }elseif(id_kat i id_prod to wyswietlaj te produkty ){ }else{ echo nie ma nic } o ile sie nie myle taka konstrukcja ifa odpada. W ogóle idę w dobrym kierunku ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli jest przekazany parametr $kat czyli kategoria, to ma pobrać wszystkie produkty o takiej kategorii. Jeżeli jest przekazany parametr $prod czyli producent, to ma pobrać wszystkie produkty o takim producencie. Jeżeli są przekazane oba, to ma pobrać tylko o takich parametrach. Jeżeli nie ma żadnego, to ma pokazać wszystkie produkty. Oczywiście kod jest maksymalnie uproszczony, do tego przydałaby się walidacja parametrów, czy nie przekazują jakichś dziwnych danych itp itd... |
|
|
![]()
|
|
Witam serdecznie,
trochę się pozmieniało od rana więc wklejam jeszcze raz treść kodu i podaje nowe prostrze jak na początek założenia. Dla ułatwienia na początek chciałbym poprostu aby skrypt najpierw pokazał mi producentów następnie kategorie i na koncu po wybraniu tego i tego wyświetlił mi produkty o takim id i takiej kat poniższy skrypt działa prawie dobrze, jednak nie wyświetla tych ostatnich produktów i nie mam pojęcia dlaczego . Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mam bład?
W tych linijkach najprawdopodobnie jest bład :
Witam ponownie , bład był w 2 tworzeniu linku 2 razy było ? a powinno być & Teraz niestety mam taki problem, że wyświetlane są produkty jedynie z ostatniej kategori danego producenta. Ten post edytował Micchaleq 11.08.2010, 09:17:35 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:13 |