![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Posłużę się przykładem, posiadam taką tabelkę:
Za cel stawiam sobie odczytanie sąsiednich wierszy (sąsiednich względem wartości pola sequence) powiedzmy dla id=3 (oczywiście przy założeniu, że id mogą być "nie po kolei"). Chciałbym poprosić o sprawdzenie, a może podpowiedzenie innego efektywniejszego sposobu na osiągnięcie mojego celu. Mój dotychczasowy rezultat:
Struktura tabeli w razie potrzeby, stworzona tylko w celu przetestowania idei opisanej wyżej.
Ten post edytował djlinux 9.08.2010, 09:42:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zasadnicze pytanie... czy sequence ma szansę zostać odwrócone wzgledem kolejności id? Może prościej... czy może zajść sytuacja, że rekord o mniejszym id od wybranego ma wyższą sequence lub rekord o wyższym id ma ją niższą? Jeśli nie to nie ma sensu walić podzapytania tylko od razu wziąć WHERE id < 3 w pierwszym członie i WHERE id > 3 w drugim członie UNIONa
![]() są identyczne. W razie czego zamiast ORDER BY id daj ORDER by sequence i porównaj wyniki. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma szanse, dzięki polu 'sequence' użytkownik będzie mógł w panelu administracyjnym zmieniać kolejność zdjęcia, stąd też nie mogę się opierać na polu ID.
Tak jak wspomniałem to wyżej to tylko sama idea, którą planuje wykorzystać przy pisaniu aplikacji i projektowaniu bazy danych. Interesuje mnie natomiast wydajność czegoś takiego, możliwe, że zapytanie takiego typu będzie dość często wykonywane (przy kliknięciu na strzałkę w prawo / w lewo, przy takim pasku z miniaturkami zdjęć , gdzie są poprzednie, następne zdjęcia, ew. typowy paginator z cyferkami). W tabeli planuje jeszcze kilka innych pól jak opis zdjęcia w języku polskim, angielskim, data, tytuł i być może jakieś pole trzymające id przynależności do kategorii zdjęć (zastanawiam się bardziej nad trzymaniem id zdjęć w tabeli z dana kategorią i wciąganiem wszystkiego za pomocą join'a) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:24 |