![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze staram sie filtrowac zmienne wchodzace np. przez formularze, ale o ile doskonale wiem co robic ze zmiennymi liczbowymi (rzutowanie typu), to jak sie zabezpieczyc przed roznymi sql-injectionami zmiennych tekstowych? Np w formularzyku logowania odfiltrowuje (str_replace na puste) znak apostrofu ('). Ale obawiam sie, czy to wystarczy...
pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim zastosuj strip_tags() lub htmlspecialchars().
-------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, mysle o tym, ale to bardzo ogranicza mi hasla i loginy - a ja sam na przyklad lubie miec przynajmniej jeden znak specjalny w hasle:]
Nie znam zbyt dobrze mechanizmow SQL injection - dlatego trudno mi ocenic zagrozenie:] [php:1:63afcf79b4]<?php $sql = "SELECT id FROM rusers WHERE login='" . $_POST['rlogin'] . "' AND pass=MD5('" . $_POST['rpass'] . "')"; ?>[/php:1:63afcf79b4] Czy w tym wypadku nie starczy mi usuniecie apostrofow? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
addslashes()
![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[manual:7c73756ae3]mysql_escape_string[/manual:7c73756ae3]
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chyba wlasnie o [manual:4cb6d82463]mysql_escape_string[/manual:4cb6d82463] mi chodzilo:)
Dzieki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:51 |