![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam hostingu pod portal społecznościowo-informacyjny Może na początek powiem trochę o skrypcie serwis posiada dosyć przemyślane mechanizmy cache, co znacznie zmniejsza ilość zapytań SQL Użytkownik przeglądający stronę generuje 0-5 zapytań na stronę (uwzględniając cache) Nie wiem czy to istotne przy wyborze hostingu ale na localhost strona(podstrony) generuje się średnio w 0.05s Aplikacja nie korzysta z żadnego frameworka jest napisana w czystym PHP. Użytkownik zarejestrowany może zająć średnio 3 mega powierzchni dyskowej. Aplikacja jest w miarę rozbudowana, nie jest też graficznym wodotryskiem. Pod pewnymi względami przypomina fotka.pl. Trudno mi oszacować liczbę potencjalnych osób które się zarejestrują a które tylko odwiedzą serwis ale myślę że może być nieźle tym bardziej że mam w planach jakąś reklamę w internecie a sam portal nie będzie monotematyczny, a raczej skierowany do szerokiego grona odbiorców. Szukam hostingu i zastanawiam się między VPS a hostingiem współdzielonym, co nie było by chyba głupim pomysłem na początek. Na pewno nie zdecyduje się na razie na serwer dedykowany, może gdy serwis się rozrośnie pomyśle o przeniesieniu. Jeśli chodzi o budżet, to nie mam jakiś sztywnych wytycznych, ale na pewno chciał bym coś "niedrogiego". Interesują mnie konta współdzielone płatne za rok z góry oraz VPS Jeśli chodzi o parametry myślę, że raczej odpadają serwery o pojemności mniejszej niż 25 giga. Myślę też ze fajnie gdyby wielkość bazy danych nie była specjalnie ograniczona myślę ze takie 500 mega to minimum a najlepiej gdyby jej "pojemność" mógł ustawić kosztem pojemności konta... no i jakiś rozsądny transfer. Nie interesują mnie tez argumenty w stylu "ten hosting jest lepszy bo przedłużenie domeny jest tańsze o 50 pln" lub "ten hosting jest dobry bo ja tam mam bloga na wordpress". Myślę że na tym forum znajdzie się ktoś kto prowadzi już może jakiś większy serwis i doradzi mi hosting odpowiedni na początek. Interesuje mnie tez wasze zdanie na temat firm ovh.pl, nazwa.pl i d2.pl. Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał ale odpowiedzi w sprawie hostingu z przed "5 lat" mnie nie satysfakcjonują. Z góry dzięki za wszystkie rady i propozycje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Myślę, że w takim przypadku najwięcej informacji znajdziesz na specjalizowanych forach. Z własnego doświadczenia radziłbym unikać shared z bardzo ostro się reklamujących promocjami w stylu serwery za darmo, domena za darmo. Są one po prostu zawalone i mało wydajne a kontakt z klientem to by najchętniej ograniczyły do wpłacania im regularnie kasy. To czego na pewno bym nie polecił to home, nazwa, az. Z pierwszym i ostatnim za wiele użerania. Drugi nie sprawia mi osobiście problemu, ale wielu osobom już tak a przy swoich cenach nie jest taki fajny gdy mija okres promocji. Pozostałe wymienione przez Ciebie mają dość dobrą opinie i potwierdzą Ci to także inni moderatorzy. Na początek radziłbym zacząć od shared.
Widzę, że podchodzisz do sprawy poważnie, wiesz czego chcesz. Niekoniecznie jednak userzy mogą Twoją opinię podzielać i by minimalizować koszty postąpiłbym tak jak wspomniałem -> shared na start. Przenieść się na wyższy poziom, czyli VPS to kwestia jego wykupienia, zrobienia backupu, przeniesienia plików i domeny na nowy serwerek. Tak więc nic co trwało by dłużej niż 24h (no dobra... domena się musi jeszcze zapropagować ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprzed 5 dni
![]() Z tamtego możesz sobie coś wybrać. Oferta linuxpl.com zdaje się być sensowna. Z ovh.pl opinie są różne. Podobno ciężko z usuwaniem usterek. Mam tam domenę i nic złego się nie dzieje. Oferta cena / pojemność jest przyzwoita, ale te bazy danych ![]() Ogólnie polecam prohost.pl - żadnych poważnych problemów. Usterki usuwają szybko i informują o nich. Czat 24/7. Serwery w Polsce (nie wiem czy to plus, czy minus ![]() -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To czego na pewno bym nie polecił to home, nazwa, az. Z pierwszym i ostatnim za wiele użerania Dopisz jeszcze kei. Jak nie zapomnę, to załatwię odpowiedzi z ich "helpdesku"... Tak btw, jest wątek o serwerach. ![]() Więc lock. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:16 |