![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam więc tak mam taki skrypt jak poniżej
Co potrzebuje by pobierał id wartości wysłanej do tabeli news i przekazywał go dla wartości id_newsa jak byście to zrobili ? ja myślałem o ponownym wykonaniu zapytania na te wartości i by pokazało id ale może jest prostsze rozwiązanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok mam tak przygotowane wkleiłem na samej górze gdzie zaczyna się pierwszy <? i nie działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcje wykonujesz po wykonaniu mysql_query() z zapytaniem ktore cie interesuje. czytaj dokladniej manuala.
-------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
dałem tak ale nie przekazuje mi tylko dalej podaje do drugiej tabeli id_newsa 0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A pomyślałeś, że insert nie zawsze się musi powieść? Co jeśli będzie błąd? Co Ci wtedy zwróci mysql_insert_id? Kompletnie na to nie zwracasz uwagi. A to może powodować przekłamania podobnie do złego umieszczenia tej funkcji w kodzie. Debuguj, debuguj, debuguj...
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
ok będę szukać usterki dzięki za radę.
nic z tego szukałem szukałem i nie mam pojęcia a jak bym wykonał zapytanie select ? i gdzie podać wartości zapisywane z 2-3 które będą po prostu wybierały i wtedy ? prosze o pomoc bo nie wiem jak już to zrobić ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ogólnie schemat jest taki...
Robisz kod sobie i w pewnym momencie masz walnąć insert. Ok... robisz go. Sprawdzasz czy się zapytanie wykonało. Jeśli tak - robisz mysql_insert_id. Wtedy masz przechwycony id dopiero co dodanego wiersza, który możesz użyć w innym zapytaniu. To, że mysql_insert_id zwracać może głupoty wyniknąć może też z innej rzeczy... Zasięgu widoczności zmiennej. Jeśli zrobiłeś przypisanie w jakiejś zmiennej, może ona być dla tej pętli lokalną zmienną. Jeśli to kolejne zapytanie jest poza pętlą lub innym blokiem funkcjonalnym gdzie zmienna ta jest niewidoczna, to przy próbie jej wywołania nie będzie ona widoczna i skrypt walnie tam odgórnie wartość pustą, którą zależnie od kontekstu skrypt może uznać za false, 0 czy pusty string. I myślę, że to ostatnie jest u Ciebie przyczyną błędu. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
tak dlatego dałem pobieranie tego id i ponawiam wysyłanie id oraz w if($_POST['addimg']) dodałem $id_newsa = $_POST['id_newsa'];
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:52 |