![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce stworzyć skrypt który ma przetwarzać dane z pliku xml, który mu wskaże w komputerze. Nie mam na stałe wpisanej nazwy tego pliku w skrypcie tylko chce wskazać jego lokalizacje na dysku... coś na kształt wczytywania np załączników w mailu. Czy ktoś robił coś podobnego? ...ja nie bardzo sobie radzę
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie ma takiej możliwości. Javascript nie ma dostępu do plików na dysku użytkownika.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, tez pozniej na to wpadłem, czyli rozumiem ze jak wczytam np dane22.xml to zmienna:
bedzie miała wartość
...i każda funkcja w js, której argument wymaga podania nazwy pliku przyjmie taką zmienną? I poprawnie otworzy zawartość? Ten post edytował Lepikur 4.08.2010, 12:56:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przecież już Ci napisano... JS sam z siebie nie ma dostępu do plików na komputerze użytkownika! Jak sobie wyobrażasz ile danych by Ci podwędzili ludzie gdyby tak było można? Chłopie... Ja Ci w ten sposób mógłbym podebrać plik systemowy z hasłami i loginami userów i masz rękę w nocniku. Możesz najwyżej userowi powiedzieć że ma wybrać plik, przesyłasz go na serwer, obrabiasz i zwracasz wynik operacji do przeglądarki. Ale nic ponadto.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
tak, juz to zrozumiałem, nie chce na kompie od kumpla dostać sie ze swojej strony www na mój dysk twardy i sobie w plikach grzebać tylko chciałem zapewnić użytkownikowi strony możliwość wczytania do skryptu swojego pliku z dysku.
Ale mam jedynie pytanie czy po takim kodzie html: zmienna plik (typu string?) bedzie dostępna dla skryptów javy? A jesli nie to jak to zrobić żeby java rozumiała plik='dane01.xml' ..ewentualnie alternatywnym dla mnie rozwiązaniem bedzie wiedza w jaki sposób java może uzyskać dostęp do zmiennej php np: $plik_nazwa Pozdrawiam Ten post edytował Lepikur 4.08.2010, 13:59:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
![]() Nie, nie będzie. Zapomnij, bo NIE MA takiej możliwości. Ale może... - powtarzam: nie da się. Cytat ..ewentualnie alternatywnym dla mnie rozwiązaniem bedzie wiedza w jaki sposób java może uzyskać dostęp do zmiennej php np: $plik_nazwa Albo daj gdzieś echo, albo użyj AJAX. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Da się... zmienną "plik" z formularza html przekazujemy do php, a z php przekazujemy do javaScript.
czyli:
...tym samym zmienna js nazwa_pliku odnosi sie do zmiennej "plik" z formularza ![]() Ten post edytował Lepikur 4.08.2010, 16:00:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja nie mogę... Zobacz na mój post 3 godziny ( 13:56 ) przed Twoim:
Cytat Możesz najwyżej userowi powiedzieć że ma wybrać plik, przesyłasz go na serwer, obrabiasz i zwracasz wynik operacji do przeglądarki. Ale nic ponadto. To samo co Ty napisałeś, ale bez rzucania kodem. Jeśli na dodatek zastosujemy coś o czym nie wspomniałem, a więc AJAX, to nawet user może nie zauważyć nic jeśli pliczek jest malutki, bo strona się nie przeładuje.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie ma uploadu via AJAX, zacznijmy od tego.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Spójrz w google na: file upload ajax
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
To też nie jest AJAX, tylko wysłanie formularza z targetem do ramki. Z AJAX nie ma nic wspólnego.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@thek: To są wszystko tak naprawdę uploady via iframe.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Mae culpa... Nie miałem na myśli tych pierwszych tylko plugin do jquery
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:58 |