![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Czy ktoś może wie co zrobic aby w tym skrypcie dało się uploadować tylko obrazki? Kod:
Ten post edytował o2w5n778 3.08.2010, 22:06:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
heh temat rzeka jak to mowia.
Jesli chcesz na prostej zasadzie to sprawdzasz rozszerzenie i typ MIME. A jesli chcesz sie zabezpieczyc przed hakierami, to poszukaj sobie na tym forum, bo sporo bylo o tym pisane. -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie moge tego znalezc ;/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj do pliku z uploadem:
A gdzie a być wyświetlany błąd:
Polecam Bezpieczny Upload= Broszurka Ten post edytował Jonek_1993 3.08.2010, 22:53:33 -------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]()
|
|
albo ja to źle wstawiam albo to zły kod, to nic nie daje
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o takim uploadzie, bo jakiś dzieciak albo bot w 5 minut Ci się włamie. Zasada jest prosta i jedyna: wrzucać pliki do bezpiecznego folderu (takiego, gdzie wpisanie folder/plik.jakis nic nie da pomimo poprawnej ścieżki).
A jak sprawić, by były tylko fotki? 1. Zapisujesz plik w bezpiecznym folderze 2. Sprawdzasz jego typ MIME, metod jest wiele, choćby imagickiem: albo przy pomocy "gołego" php: http://pl.php.net/manual/pl/function.finfo-file.php Albo przy pomocy biblioteki GD 3. Jeśli typ jest zgodny, to zapisujesz do bazy informację o nim, jeśli nie - plik kasujesz i siema 4. Przy downloadzie pobierasz plik z bezpiecznego folderu i wysyłasz jako obrazek (gif, jpg, png - info o tym pobierasz z bazy), nawet jeśli będzie to jakiś złośliwy kod wysyłając go w taki sposób: - dzieciak może nam skoczyć |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam taki upload plików img. Nie dość że sprawdzam czy plik jest grafiką to zmieniam chmody na 600 automatycznie. Przeczytaj broszurkę co Ci podałem dwa posty wyżej to tam pisze jak jeszcze możesz upload zabezpieczyć plikiem .htaccess tak aby skrypt złośliwy był pokazywany jako text.
-------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]()
|
|
A jak zabezpieczyć ten mój skrypt?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Poczytaj, pomyśl, spróbuj choć trochę sam zmienić. Forum w tym dziale to nie gotowce, ale wskazówki, podpowiedzi co zmienić lub poprawić. Ludzie dali Ci ich tyle, włącznie z kodami przykładowymi, że aż wstyd pytać się "jak mój zmienić?", bo to oznacza, że nawet nie chciało Ci się spróbować cokolwiek tknąć, tylko liczysz na gotowca. Nie bądź pasożytem
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:57 |