![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2002 Skąd: Z US - Układ Słoneczny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, szukałem na forum i w google i nigdzie nic nie moge znalezc, co by mi pomoglo go rozwiazac.
Chodzi o to, ze mam tekst, w ktorym umieszczam obrazki korzystajac z tekstu :ico634left: z czego "ico" to rozmiar obrazka, potem jego numer w bazie oraz polozenie (left lub right). Mam funkcje, ktora ma za zadanie wyswietlic obrazek:
W tresci strony uzywam takiego zapytania:
Nie chce mi sie obrazek wyswietlac (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) tzn. jest taki przypadek,z e jak w kodzie funkcji wpisze sobie, zeby wyswietlalo ID obrazka, to wyswietla poprawnie ten, ktory idzie z preg_replace, ale obrazek sie nie wyswietl (sciezki dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Jak wpisze w $replacement = obrazek('$1','$2','$3') - zamiast $2 jakąś konkretną cyfrę, to wtedy obrazek mi się wyświetla (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Nawet w przypadku jeżeli kod początkowy będzie :ico634left: to widzę, że id obrazka leci nr 634, ale obrazek sie nie wyswietli, a jak wpisze na stale $replacement = obrazek('$1','634','$3') to wtedy obrazek się wyświetli. Nie wiem co z tym mam zrobić, bo już po prostu zgłupiałem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Zazwyczaj sobie radzę z różnymi takimi rzeczami i rzadko szukam pomocy na forach, ale tym razem sytuacja mnie do tego zmusiła (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak ktoś zna jakieś rozwiązanie, będę wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj preg_replace_callback ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2002 Skąd: Z US - Układ Słoneczny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jednak nie było to takie trudne, ale jak się nie wie co stosować i w jakich przypadkach to tak bywa.
A rozwiązałem to w taki sposób: funkcja:
Kod wyszukiwania:
Jeszcze raz wielkie dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:29 |