![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na samym początku chcę podkreślić, że w sprawach JS jestem kompletną nowicjuszką. Poświęciłam dość sporo czasu szukając rozwiązania (które pewnie jest banalnie proste ;( ) ale nie nie znalazłam. Otóż moja sytuacja wygląda następująco: Mam tabele. Każda komórka ma unikalny ID (wygenerowane przez PHP). Po kliknięciu na obszar dowolnej komórki (zdarzenie onclick), pojawia się ukryty dotąd DIV(jeden i ten sam dla każdej komórki). Potrzebuję wyświetlić (a najlepiej przetransportować jako zmienną PHP) id komórki, która wywołała ten div. Proszę w swoich wypowiedziach w kwestii JS potraktować mnie jako kompletnie zielonego - gdyż ten język co dopiero poznaję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ten post edytował demolka666 2.08.2010, 20:14:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż jak wywołujesz ten "onclick" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywołanie onclick:
i funkcja make_appointment:
(wyskakujący div ma id 'popup') |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli do funkcji przekazujesz obiekt (this)
to jeżeli chcesz się dowiedzieć jakie ma Id
i oto cała filozofia. Cytat Poświęciłam dość sporo czasu szukając rozwiązania (które pewnie jest banalnie proste ;( ) ale nie nie znalazłam to gdzie ty szukałeś że nie znalazłeś rozwiązania.
|
|
|
![]()
|
|
Największe dzięki!
Szukałam w różnych tutorialach, kursach - nie bardzo wiedziałam jak dobrać słowa kluczowe (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - jak to bywa u początkujących. Jeszcze tylko nie wiem jak to przekazać do zmiennej PHP. Będę kombinować, ale jak ktoś ma pomysł, to proszę o wskazówkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP -> JS
Kod var string = <?php echo $variable; ?> JS -> PHP Kod (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) :) nie da się w prosty sposób
|
|
|
![]()
|
|
Ponawiam temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jednak będę potrzebowała to przekazanie z JS do PHP zmiennej. Jak ktoś ma jakiś sposób to bardzo proszę o pomoc (dobrze by było jeżeli odbyłoby się to bez przeładowania strony, o ile to możliwe). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Takim w miarę bezbolesnym sposobem jest użycie AJAX. Po kliknięciu wywołujesz AJAXem skrypt, który przetwarza na serwerze te dane i zwraca je w odpowiedniej formie, z którym to wynikiem JS radzi sobie dalej. Dzieje się to bez przeładowania strony.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:24 |