![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi209, @kapuch: Chodziło o sytuację gdzie zależy nam tylko na inkrementacji wartości zmiennej, np.:
W tych przypadkach nie ma realnej różnicy. Szczerze to jestem zdziwiony jak długo się ten wątek ciągnie, więc tam na zakończenie (oby) 1) Mikroptymalizacja z reguły jest pozbawiona sensu w "zadaniach wysokiego poziomu" - to odnośnie pre/postinkrementacji, używania bloków if/else lub ?: itp. 2) Kod powinno się pisać czytelny. Jeżeli jeden zapis jest czytelniejszy od drugiego to można z niego skorzystać. A to kiedy coś jest czytelne... no tyle to już chyba potraficie sami ocenić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze, ale są jakieś konkretne wytyczne kiedy używać jednego zapisu, a kiedy drugiego?
Których z zapisów jest bardziej poprawny, czytelny i zalecany w następujących sytuacjach? Sytuacja 1:
Sytuacja 2:
Sytuacja 3:
Sytuacja 4:
Sytuacja 5:
Które z nich, a może jakieś inne są najbardziej poprawne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ileż można - który zapis wydaje Ci się najbardziej przejrzysty? Wariant pierwszy, drugi lub trzeci - używaj który Tobie najbardziej pasuje. Mnie pasuje czwarty Tobie drugi - używaj sobie drugiego. Nie ma żadnych wytycznych - to tylko forma zapisu!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, to poprostu napisz, które zapisy Ty byś wybrał...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też wole 4. może i wdurgim kod jest krótszy prawie 4 krotnie, ale jeśli musiałbym tam coś zmieniac to rozszyfrowanie tego zajeło by mi wiecej czasu dlatego wole już wiecej linijek ale czytelniej choc slowo czytelniej jest subiektywne i dla kogos innego sytuacja 2 moze byc czytelniejsza.
|
|
|
![]()
|
|
attimo widzę, że chyba nie wczytałeś się w posta. Jest pięć sytuacji z różnymi możliwościami rozwiązań (kolejne rozwiązania dla poszczególnych sytuacji są wypunktowane w komentarzach).
|
|
|
![]()
|
|
#2 #3 #4 #5 Tylko nie wiem po co to podaję. Naprawdę tak ciężko ocenić co dla siebie samego jest wygodne? Ten post edytował Crozin 3.08.2010, 13:57:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 10:36 |