![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale co wy macie do polskich serwerowni? Jesteśmy gorsi, czy nasze serwery są jeszcze krwią dziadów zbroczone?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Chodzi tylko o to, że wielu z polskich "usługodawców" nastawia się na masówki. Potem na jednym kompie stoi kilkadziesiąt kont, a wystarczy kilka które go zarżynają i wszystkie chodzą fatalnie. Tutaj dobrym przykładem jest home.pl u którego nawet jeden plik index.html zawierający tylko tekst "Hello world" jako cała strona potrafi się ładować na urżniętej maszynie kilkanaście sekund. Oni Ci napiszą, że masz skrypty i zapytania nieoptymalne, a przecież nie używasz tam ani skryptu, ani nie łączysz się z bazą. Dział techniczny nie wie co się dzieje, zwłaszcza gdy widzą, że gadają z osobą się znającą na rzeczy. Nie-informatykom lub pseudo-informatykom rzucą kilkunastoma fachowymi terminami i zbyją. Kiedyś chciałem z nimi pogadać bo były problemy z obciążeniem (rzekomo limity przekraczaliśmy, choć panel nie wykazywał nawet 40-50% ) to mnie takimi bajkami raczyli, że dałem spokój sobie i całość przeniosłem na zupełnie inne serwery (właśnie prohosta). O dziwo tam wykazywane obciążenie było kilkukrotnie niższe niż w home.pl co jeszcze bardziej nasuwa wątpliwości co do jakości ich usług.
Gdy chcesz coś sensownego to pozostają Ci VPS, które do tanich nie należą w Polsce. Bo akurat pod tym względem polskie firmy się bardzo cenią. PS.: Ja się nie dziwię, że home.pl jest zarżnięte. Oni z tego co kojarzę mają limit wysyłania maili 600... na minutę. A to zarżnie każdy serwer jeśli sobie ileś osób postanowi zrobić konto mailingowe na shared. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli chodzi o home.pl, to świetny nie jest bo mają szybkie łącza i niezły uptime. O reszcie nie wspomnę np. mam na myśli obsługę klienta.
Nie, żebyś się przesiadał z tego forum, ale jest specjalne forum w sieci na te tematy wht.pl lub webhostingtalk.pl |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Wiem, o tych forach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W Prohoście podoba mi się jeszcze jedno. Datacenter mają w Gdańsku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Jesteśmy gorsi, czy nasze serwery są jeszcze krwią dziadów zbroczone?
Przerabiałem już kilka firm hostingowych na własnej skórze, co najmniej drugie tyle w projektach i dopiero jak przeniosłem wszystko do serwerowni Hetznera, to wtedy to zaczęło działać jak powinno i dostałem jakąś interesującą ofertę. Co ciekawe, firma zarejestrowana w Polsce. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) W ogóle, to nie rozumiem, co to za w Polsce moda na ograniczanie liczby baz MySQL... Oczywiście rozmawiamy o hostingu komercyjnym, darmowych w ogóle nie uwzględniam. Cytat Gdy chcesz coś sensownego to pozostają Ci VPS, które do tanich nie należą w Polsce. Bo akurat pod tym względem polskie firmy się bardzo cenią. Ciekawe, kiedy zmądrzeją. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Jeśli chodzi o home.pl, to świetny nie jest bo mają szybkie łącza i niezły uptime. Świetne łącza w Polsce, to antonimy, niestety. Jest sens umieszczenia serwera gdzieś na Zachodzie (ale nie w USA), przerzucenie tam wszystkiego i nie ma cyrków z routingiem, jak było to ostatnio z konserwacją do tepsy. I jeśli ktoś powie ale pingi ma gorsze, to niech sobie to wsadzi między drzwi, bo czas błądzenia pakietów jest praktycznie niezauważalny przez gościa naszych stron. |
|
|
|
|
|
|
|
Hetzner? Ciekawe.
Serwer, o 1gb więcej miejsca niż na prohoście, 10zł taniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Zmądrzeją dopiero gdy potracą klientów. Ale nie licze na to. Z tak agresywna reklamą jak home.pl to idiotów złapią wielu. A że potem nie pilnują zbytnio co kto wrzuca na serwer to klops. Niby są monity, że serwis słabo chodzi i obciąża maszynę innym osobom, ale wrażenie mam, że wysyłają to losowym klientom (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
PS.: Poczytaj też o tym, że mają tendencję by na 1-2 miesiące przed końcem umowy zmniejszać zasoby, co kończy się tym, że w ciągu doby odwiedzający dłuuuuuuugo widzą Error500 i Cię krew zaleje. A potem jakby nigdy nic dostajesz kilka maili o możliwości przejścia na ich VPS. To jest po prostu chamstwo. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Świetne łącza w Polsce, to antonimy, niestety. Jest sens umieszczenia serwera gdzieś na Zachodzie (ale nie w USA), przerzucenie tam wszystkiego i nie ma cyrków z routingiem, jak było to ostatnio z konserwacją do tepsy. I jeśli ktoś powie ale pingi ma gorsze, to niech sobie to wsadzi między drzwi, bo czas błądzenia pakietów jest praktycznie niezauważalny przez gościa naszych stron. To jest właśnie argument niektórych, że pakiet z Wawy będzie szybciej leciał niż z Berlina, że pingi mniejsze. Tylko co z tego, jeśli czas potrzebny dla serwera do zaserwowania danych będzie dużo dłuższy. Już nie mówiąc o tych Error 500, o których wspomniał thek. Będą te firmy zyskiwać klientów, to jak z partiami i ich propagandą w tv. Będą to raczej początkujący, którzy dopiero zaczynają, wraz ze wzrostem doświadczenia będą się przenosić. To jest jeszcze jeden argument, żeby nie korzystać z takich dostawców - duża część ich użytkowników to właśnie tacy "script kiddies" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Thomson - ogólnie w serwerowniach niemieckich i angielski dostaniesz więcej za mniej - dlatego też wiele osób wykupuje tam serwery. IMHO ma to sens dla większych stron, które rzeczywiście potrzebują więcej zasobów. W przypadku jednak, gdy Twoje strona nie potrzebuje wiele zasobów to nie ma sensu się bawić w serwerownie za granicą - a zarżnięcie dobrego serwera dobrze napisaną stroną to nie taka prosta sprawa. Np. w kei.pl mam stronę odwiedzaną przez 800-1000 osób dziennie (średnio 8 stron na usera) - razem daje to ponad 200k wyświetleń w miesiącu - strona wykorzystuje 80% zasobów konta, za które płacę 200zł (kupiłem je już z 3 lata temu i ciągle mam stare warunki umowy). Strona stoi na symfony i nie używa nawet cachowania - trudno więc powiedzieć, że jest przyjazna dla sprzętu.
Z moich doświadczeń to jednak preferuję firmy w Polsce - oczywiście mowa o tych z wyższej półki. Nie wiem, ale mam wrażenie, że jednak pomoc techniczna stoi na wyższym poziomie. Prawdopodobnie jest to związany z kwestiami językowymi - nie znam niemieckiego ;( Maile pisane po angielsku z reguły maja dłuższy czas odpowiedzi - z tego co kiedyś rozmawiałem z innymi osobami to nie jest to tylko moje wrażenie. Z kolei osoby piszące po niemiecku nie miały takich problemów. Argument o pingach, który często jest podnoszony przez zwolenników polskich serwerowni uważam akurat za nietrafiony - w porównaniu z niemieckimi serwerowniami różnica jest nieodczuwalna dla zwykłego usera. Także tego nawet nie biorę pod uwagę. Pingi mają znacznie w przypadku serwerów w USA (jeszcze tańszych niż w Niemczech) - pod niektóre zastosowania warto pomyśleć o serwerze w USA, ale nie koniecznie pod stronę. Bardzo opłacalne jest natomiast hostowanie VPS'ów i Dedyków za granicą- przynajmniej w wersji root. Tyle tylko, że rodzi się pytanie czy autorowi tematu jest to potrzebne. VPS wiąże się z kilkoma kwestiami: - jest droższy niż konto w firmie hostingowej - wymaga zarządzania - oczywiście można postawić z paczek LAMP'a i cieszyć się, ale potem co chwila pojawiają się posty typu: "mój serwer rozsyła spam - nie wiem co się dzieje" - aby samodzielnie zarządzać serwerem trzeba mieć trochę wiedzy i czasu - mogą pojawić się problemy po aktualizacji - na serwerach nie zdarza się to może nagminnie, ale czasem się zdarzają małe psikusy - mi np. kiedyś jedna z wersji gd przestała wspierać generowanie plików .png - oczywiście można zrobić downgrade itp, ale zawsze minie trochę czasu zanim taki problem wykryjesz - dobra firma hostingowa zazwyczaj wyłapie taki problem zanim wrzuci nową konfigurację - nawet jak nie wyłapie, to zaraz ktoś to zgłosi i po godzinie nie ma problemu - monitorowanie serwera - firma hostingowa (dobra) monitoruje podstawowe kwestie związane z serwerem, na vps/dedyku z reguły trzeba robić to samodzielnie Oczywiście VPS ma też swoje plusy: - cena w przeliczeniu na wydajność - możliwość niestandardowej konfiguracji - dostęp na prawach root - nie masz ograniczeń co to tego co ci wolno robić na serwerze - w granicach przyznanych limitów możesz postawić praktycznie wszystko co jest zgodne z prawem Reasumując - jeśli zwykły hosting wystarcza na potrzeby Twojej strony, to nie bierz pod uwagę VPS bo tylko z tego będą problemy, taniej nie będzie, a "mocy" i tak nie wykorzystasz. Gdybyś znał się na konfiguracji serwerów i do tego miał kilka stronek to można VPS'a rozważać. Jakiś przyzwoity hosting za granicą - czemu nie. PS. Jeśli chcesz zobaczyć z czym "je" się vps to w Polsce są dostępne serwery vps po kilkanaście złotych miesięcznie (np. ionic.pl) - nie jest to coś na czym warto stawiać strony, ale na trening na pewno wystarczy. Zobacz czy dasz radę zarządzać takim serwerem samodzielnie. Ten post edytował athabus 3.08.2010, 11:50:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat To jest właśnie argument niektórych, że pakiet z Wawy będzie szybciej leciał niż z Berlina, że pingi mniejsze. Tylko co z tego, jeśli czas potrzebny dla serwera do zaserwowania danych będzie dużo dłuższy. Już nie mówiąc o tych Error 500, o których wspomniał thek. Właśnie mam to na myśli. Tylko że - z doświadczenia - trzeba było współpracować z takimi, którzy mieli już wykupiony hosting (bądź nakazywali) w Polsce, bo firmowy "informatyk" tak powiedział... (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Cytat Z moich doświadczeń to jednak preferuję firmy w Polsce - oczywiście mowa o tych z wyższej półki. Nie wiem, ale mam wrażenie, że jednak pomoc techniczna stoi na wyższym poziomie. I tutaj koło się zamyka - w PL potrzebujesz się kontaktować z helpdeskiem, na Zachodzie zwykle nie. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) A już na pewno nie tak często. Cytat Argument o pingach, który często jest podnoszony przez zwolenników polskich serwerowni uważam akurat za nietrafiony - w porównaniu z niemieckimi serwerowniami różnica jest nieodczuwalna dla zwykłego usera. Także tego nawet nie biorę pod uwagę. Pingi mają znacznie w przypadku serwerów w USA (jeszcze tańszych niż w Niemczech) - pod niektóre zastosowania warto pomyśleć o serwerze w USA, ale nie koniecznie pod stronę. No to jak powiedziałem. Ale niestety, jeśli chodzi o USA, to jednak jest to odczuwalne, poza tym - za Oceanem overselling jest wprowadzany dość agresywnie i pady się jednak zdarzają z tego powodu. Sumarycznie - wydajność spada, choć jest tanio w stosunku do możliwości (vide: DreamHost/Site5). Cytat Reasumując - jeśli zwykły hosting wystarcza na potrzeby Twojej strony, to nie bierz pod uwagę VPS bo tylko z tego będą problemy, taniej nie będzie, a "mocy" i tak nie wykorzystasz. Gdybyś znał się na konfiguracji serwerów i do tego miał kilka stronek to można VPS'a rozważać. Jakiś przyzwoity hosting za granicą - czemu nie. To zależy. Na VPS-ie musisz się zmieścić ze wszystkim w przydzielonym limicie. A summa summarum, nieraz i shared hosting będzie miał większy zapas mocy niż nawet droższy VPS. Na to nie ma reguły, zależy co skrypty obrabiają. Bo nieraz można możliwością niestandardowej konfiguracji to wszystko zrekompensować (choćby przez memcached, czy użycie innego demona). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak.. co do home.pl to miałem tam domenę, ale nie zamierzam jej nawet przedłużać - nic na niej nie stało. Zarejestruję ją jeszcze raz za 3 tygodnie (chyba tyle wynosi okres oczekiwania?) w atrakcyjniejszej ofercie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dlaczego nikt nic nie pisze na temat OVH ? Znajomy miał tam na początku VPS-a, a później przeszedł na dedyka. Bardzo chwali sobie ich usługi. Mają dość atrakcyjne oferty, a co najważniejsze brak limitu transferu na VPS-ie z dobrymi parametrami - co mile mnie zaskoczyło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na start taki serwer jest idealny dla tych, którzy mają dość użerania się z "error 503", a mają jakieś solidne podstawy administrowania serwerem. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%)
|
Tak.. co do home.pl to miałem tam domenę, ale nie zamierzam jej nawet przedłużać - nic na niej nie stało. Zarejestruję ją jeszcze raz za 3 tygodnie (chyba tyle wynosi okres oczekiwania?) w atrakcyjniejszej ofercie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dlaczego nikt nic nie pisze na temat OVH ? Znajomy miał tam na początku VPS-a, a później przeszedł na dedyka. Bardzo chwali sobie ich usługi. Mają dość atrakcyjne oferty, a co najważniejsze brak limitu transferu na VPS-ie z dobrymi parametrami - co mile mnie zaskoczyło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na start taki serwer jest idealny dla tych, którzy mają dość użerania się z "error 503", a mają jakieś solidne podstawy administrowania serwerem. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W sporej mierze dlatego ze ovh ma serwerownie we francji a nie w polsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
Do ovh.pl chciałem się przenieść, ale zobaczyłem że może być tylko maksymalnie 10 połączeń do bazy danych (lub mniej, więcej).
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
bo ovh nie jest od hostingu wspoldzielonego tylko od sprzedazy vps i dedyków, wiec plany shared maja tak żeby były
ja sobie chwale linuxpl.com którzy defacto swoje serwery trzymaja w Herznerze w DE, cena niska, jest ssh, admini odpisuja nawet o 3 rano, a ze potrzebuje tylko storage'u to pasuje mi idealnie acz zauważyłem że nie pada i znajomi ktorym poleciłem mowią to samo wiec coś w tym jest (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
O, to linuxpl też tam trzymają? D2.pl też (mam od dwóch lat (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ), więc jednak potwierdza się moja teoria... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 8 Dołączył: 22.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jestem na linuxpl.com już ponad rok i nie zarejestrowałem żadnego padu.. Możliwości i jakość za tą cenę naprawdę na dużym poziomie, kontakt znakomity.. Polecam.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tym linuxpl żeście mnie żywo zainteresowali.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%)
|
Miałem przez rok linuxpl.com. Żadnych zastrzeżeń.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Już nie róbcie linuxpl.com takiej reklamy. A to, że mój blog też u nich stoi to nic nie znaczy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
znam stronę co stoi na linuxpl i widziałem już 2 pady w tym roku (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.03.2026 - 05:38 |