![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 5 Dołączył: 19.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie jestem specjalistą od baz danych dlatego postanowiłem zapytać tutaj. Proszę o wypowiedzi osób, które mają doświadczenie w tym temacie. Teoretyzować sam mogę ![]() Problem: Na serwerze należy zainstalować, na początek, 1000 aplikacji jednego typu ( np. forum phpBB, joomla, wordpess ). Faktem jest, że ostatecznie będzie używana tylko i wyłącznie ta jedna wybrana aplikacja. Przyjmijmy w przykładzie, że będzie to jakieś forum aby zasygnalizować problem wydajności. Można wykonać takie zadanie na trzy sposoby: 1. Instalacja każdej instancji aplikacji na osobnej bazie 2. Jedna baza danych i wiele prefixowanych tabel 3. Jedna baza danych, jeden prefix tabel ale za to dodatkowe pole rozróżniające instancje aplikacji. Nie można założyć, że wszystkie aplikacje będą pracować pod dużym obciążeniem - mogą być używane nawet bardzo sporadycznie. Może również dojść do sytuacji gdy będzie potrzebny drugi serwer - należy więc zwrócić uwagę na ciągłość danych. Jeżeli ktoś pracował nad podobnym zagadnieniem to chętnie poznam sugestie i uwagi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Oddzielna baza dla kazdej aplikacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie jeżeli chodzi o MySQL-a to nie ma to takiego dużego znaczenia.
Porozkładanie po różnych bazach to jedynie szybszy listing wszystkich tabel no i tak wizualnie łatwiejsze do ogarnięcia (bkpy, dumpy, dropy). W mysql baza danych to katalog (upraszczając - bo jeszcze są dane przechowywane w tabelach systemowych), a tabela i jej index to dwa pliki. Jeżeli masz dużo dysków to część tabel/baz możesz poprzesuwać na inne woluminy. Np.: połowa baz/tabel systemów na jednym dysku, a druga na drugim. Rozwiązanie nr 3 jest najgorsze - wszystko w jednej tabeli (np.: 4 fora phpbb z takimi samymi tabelami i pole rozróżniające) - dużo danych do zarządzania/przeszukania. W dokumentacji od create table (http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/create-table.html) masz opisane opcje DATA DIRECTORY, INDEX DIRECTORY. -------------------- ==============================================
Bo ja jestem Wróbelek Htmlek ============================================== |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie jeżeli chodzi o MySQL-a to nie ma to takiego dużego znaczenia. Nie zgodzę się. Z 1000 instancji tej samej aplikacji niemożliwe jest, żeby wszystkie były wykorzystywane w jednakowym stopniu. Podział na wiele baz ułatwi na przykład migrację mocniej obciążonych instancji na osobne serwery. Gdyby siedziało to w jednej bazie trzeba by się bawić w klastrowanie. Ten post edytował Mchl 28.07.2010, 12:50:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skłaniam się ku rozwiązaniu 2. Tylko dlatego że ciężko mi się zarządza setkami baz w mysql. Rozwiązanie 3 sobie skreśl (za dużo kombinowania, czytaj błędów)
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To może odpowiedzią na pytanie będzie. Czy ktokolwiek z was tworzył wszystkie swoje aplikacji na JEDNEJ bazie danych? Odpowiedź zapewno 1%, który nie znał składni polecenia CREATE DATABASE. Po prostu 1 projekt = 1 baza i utrzymujesz czysty logiczny porządek.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając przy tym że ma się takie uprawnienia. Ja zakładam że zazwyczaj takich uprawnień się nie ma (jedna baza -> jeden użytkownik). Ale pomijając to, to masz rację
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 5 Dołączył: 19.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi.
Ja sam pkt.3 od razu skreśliłem bo to niesamowity bałagan .. no ale musiałem spytać. Co do punktów 1 i 2 - ja obstawiałbym 1 z tego powodu, jak pisał Mchl, że można spokojnie przenieść bardziej obciążoną instancję na inny serwer. Jest to też jakby logiczne z punktu widzenia sensu baz danych. Ogólnie ciężko mi sobie wyobrazić 1k baz danych i stąd to pytanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgodzę się. Z 1000 instancji tej samej aplikacji niemożliwe jest, żeby wszystkie były wykorzystywane w jednakowym stopniu. Podział na wiele baz ułatwi na przykład migrację mocniej obciążonych instancji na osobne serwery. Gdyby siedziało to w jednej bazie trzeba by się bawić w klastrowanie. Ułatwi migracje i logiczny porządek, ale o wydajność było pytanie, więc jeżeli każda tabela w mysql ma swój oddzielny plik to nie ma znaczenia, czy jest to w jednej, czy w 1000-cu tabel. To może odpowiedzią na pytanie będzie. Czy ktokolwiek z was tworzył wszystkie swoje aplikacji na JEDNEJ bazie danych? Odpowiedź zapewno 1%, który nie znał składni polecenia CREATE DATABASE. Po prostu 1 projekt = 1 baza i utrzymujesz czysty logiczny porządek. Ja stawiałem ileś tam CMS-ów (takich samych) na jednej bazie, bo akurat tak sobie to wymyśliłem podział na swoim servie. Bazy były od różnych systemów, a w ramach bazy chodziły sobie np fora na różnych prefixach, a w innej bazie CMS-y na różnych prefixach. To też ułatwiało mi migracje pomiędzy wersjami fora, bo tworzyłem nowy prefix w tej samej bazie i przy migracji nie musiałem bawić się z prawami dostępu. Dodatkowo stare tabele były zawsze pod ręką w razie jakiegoś fuckupu. Ten post edytował mkozak 28.07.2010, 14:17:35 -------------------- ==============================================
|
|
![]()
|
|
Ułatwi migracje i logiczny porządek, ale o wydajność było pytanie, więc jeżeli każda tabela w mysql ma swój oddzielny plik to nie ma znaczenia, czy jest to w jednej, czy w 1000-cu tabel. Będę się nadal upierał, że ma to związek z wydajnością. Jeżeli migracja nie jest łatwa w przeprowadzeniu, zazwyczaj się ją odwleka do ostatniego możliwego momentu, a użytkownicy coraz bardziej narzekają... ![]() Osobny problem pojawia się, jeśli aplikacja korzysta z funkcji/procedu skłądowanych. W jednej bazie mamy możliwość zdefiniowania jednej funkcji/procedury o danym identyfikatorze. Przy 1000 instalacjach tej samej aplikacji w tej samej wersji, problemu nie ma, ale niech się pojawi update obejmujący te procedury składowane. Część instalacji nie będzie kompatybilna z kodem w bazie. Na szczęście (?) mało która aplikacja korzysta z procedu składowanych. |
|
|
![]()
|
|
Będę się nadal upierał, że ma to związek z wydajnością. Ale niby dlaczego?? Jakieś argumenty? -------------------- ==============================================
|
|
![]()
|
|
Podałem zaraz po kropce.
Cytat Jeżeli migracja nie jest łatwa w przeprowadzeniu, zazwyczaj się ją odwleka do ostatniego możliwego momentu, a użytkownicy coraz bardziej narzekają... Może nie jest to związek bezpośredni, ale moim zdaniem jest ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:50 |