![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 15.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, pracuję nad prostym skryptem, który pozwoli mi zakodować tekst używając mojego własnego kryptogramu.
Polegało będzie to na tym że skrypt ma za zadanie pozmieniać litery na swoje odpowiedniki (jakie mu wskaże) oraz obrócić tekst przy pomocy funkcji strrev (co akurat skomplikowane nie jest). Przygotowałem następujący skrypt:
Prawidłową odpowiedzią na "Wawa" powinno być "aG2G", a otrzymuję "GG2G". Jak widać problem dotyczy tego że po zamienieniu, stara się zamienić jeszcze raz, czyli: W -> a -> G A powinno być tylko: W -> a Próbowałem wprowadzić $limit = 1, jednak to się nie sprawdza do końca ponieważ wtedy otrzymujemy "Ga2a", czyli a nie jest już zamieniane bo zostało już raz zamienione. Niektórzy powiedzą że nie możesz wprowadzić liter których tutaj nie ma? Nie, bo chce zrobić tak z całym alfabetem, czyli nie da się tego tak ustawić aby się nie powtarzało ![]() Z góry dziękuję za pomoc Ten post edytował miki3475 27.07.2010, 17:10:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może iteracja przez string ci się przyda?
Podobny temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81176 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 15.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może iteracja przez string ci się przyda? Podobny temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=81176 Z tego co widze to chodzi o to że się czynność powtarza, a ja tak jak piszę tego nie chce, chce żeby literka raz się zamieniła i koniec. Ale dzięki za chęci ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o wyrażeniach regularnych sporo tego jest na internecie
|
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o wyrażeniach regularnych sporo tego jest na internecie Ale że jak : o Czy naprawdę jest konieczność skłaniania się do tak skomplikowanych rzeczy jakimi są wyrażenia regularne ;p Czytałem kilkanaście razy kiedyś i nie wydaje mi się żeby to się przydało, bo przecież jak? Tutaj chodzi o podmianę litery a do b, a nie określenie czy litera a to naprawdę litera a itp. Albo wyciąg litery ze zdania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widze to chodzi o to że się czynność powtarza, a ja tak jak piszę tego nie chce, chce żeby literka raz się zamieniła i koniec. Ale dzięki za chęci ![]() No tak czynność (podmiana czy co tam chcesz) się powtarza, ale dla każdej jednej litery z ciągu tylko raz. Dla tego przykładu:
Każda litera powinna być w oddzielnej linii (albo nawet w co drugiej). http://ideone.com/BwG8H |
|
|
![]()
|
|
Ok, znalazłem odpowiedź w Manualu, skrypt jest dużo prostrzy, i ostatecznie wygląda tak:
Dzięki wszystkim za pomoc ![]() Ten post edytował miki3475 27.07.2010, 19:52:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja Ci wyjaśnię dlaczego tak się działo. Mianowicie replace leci zawsze po kolei w swoich wzorcach. Jeśli więc się zdarzy, że któryś z kroków wcześniejszych zamieni fragment na taki, który wystąpi jako wzorzec później, to dopasuje się on do kolejnego wzorca i znów zamieni. Preg_match nie przerywa po pierwszym dopasowaniu, tylko leci dalej. Utworzy się więc łańcuch zmian, co zazwyczaj prowadzi do nieoczekiwanych wyników. Tak właśnie było w Twoim wypadku.
Inna sprawa, że w przykładzie będącym w Twoim pierwszym poście masz błąd, o czym prawdopodobnie nawet nie wiesz. $pattern[0] bowiem nie sparuje się z $replacement[0] (co wydawałoby się logiczne), tylko z $replacement[2]. Tak... Nie przewidziałeś się ![]() Przejście 1 wzorca -> W => a da nam: aawa Przejście 2 wzorca -> a => G da nam: GGwG Przejście 3 wzorca -> w => 2 da nam: GG2G Popatrz no.... Dokładnie to co Ci wyszło jako błąd ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
To ja Ci wyjaśnię dlaczego tak się działo. Mianowicie replace leci zawsze po kolei w swoich wzorcach. Jeśli więc się zdarzy, że któryś z kroków wcześniejszych zamieni fragment na taki, który wystąpi jako wzorzec później, to dopasuje się on do kolejnego wzorca i znów zamieni. Preg_match nie przerywa po pierwszym dopasowaniu, tylko leci dalej. Utworzy się więc łańcuch zmian, co zazwyczaj prowadzi do nieoczekiwanych wyników. Tak właśnie było w Twoim wypadku. Inna sprawa, że w przykładzie będącym w Twoim pierwszym poście masz błąd, o czym prawdopodobnie nawet nie wiesz. $pattern[0] bowiem nie sparuje się z $replacement[0] (co wydawałoby się logiczne), tylko z $replacement[2]. Tak... Nie przewidziałeś się ![]() Przejście 1 wzorca -> W => a da nam: aawa Przejście 2 wzorca -> a => G da nam: GGwG Przejście 3 wzorca -> w => 2 da nam: GG2G Popatrz no.... Dokładnie to co Ci wyszło jako błąd ![]() Hmm, ok postaram się coś wynieść z tej lekcji ![]() Wszystkim dzięki, encoder działa b. dobrze ;p |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 04:11 |