![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam 16 lat... i niewiem w jakim jezyku mam sie uczyc programowac
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy co cię ciekawi.
jak chcesz robić strony to ucz się php , jak cię to nie fascynuje to olej php. Ale ja polecam bo jest za......biste. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: z duszy :] Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
pascal jest bardzo w porzadku jesli chcesz sie beztrosko i wesolo uczyc/bawic... ale polecalbym c++ jako pierwsza rzecz ktora otwiera wiele wyjsc na szersze wody
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz sobie zadac kilka pytan:
- Pod jakim systemem chcesz programowac ? - Jaki rodzaj aplikacji chcesz pisac (webowe/okienkowe/do uzadzen przenosnych/systemy/gry etc.) ? - Czy wiazesz z programowaniem swoja przyszlosc czy robisz to tylko jako hobby ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 199 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2003 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Mam 16 lat... i niewiem w jakim jezyku mam sie uczyc programowac
![]() jak chcesz sie uczyc php to najpierw sie naucz htmla ![]() -------------------- <b>Aktualnie:</b> Blog version 1.0 (www.blog.sej.pl) [b] lllllllll 100%
[b]Dodatki: lll |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
html - umiem... tzn. mozna opanowalem!
nie traktuje tego jako hobby, nawet powiem ze wiaze z tym swoja przyszlosc (przynajmniej chialbym!)!! Duzo osob poleca mi c++... a chialbym i strony i programy.. pisac ! Wiec... sam juz niewiem czy najpier c++ a potem php czy naodwrot! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj to http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasada jest prosta ucz się tego co Ci się podoba i pomoże w życiu nic na siłe
![]() -------------------- Oooo, cia is on the phone... Ok, I got it. Shit I lost it.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Poczytaj tohttp://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427
Tutaj sa porownana php, asp i java... a ja chcialem sie dowiedziec czy nie lepiej na poczatek sie c++ uczyc ... albo czegos innego! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
wydaje mi się, ę najlepiej uczyć się czegoś, z czego będzie największy pożytek.
A choc c++ jest potężnym, i bardzo ważnym językiem, na którym opiera się właściwie wszystko inne, to jednak w tej chwili inne języki pozwalają na wiele rzeczy w sposób szybszy, bardziej 'odpowiedni' dla osoby , która zaczyna pisać, i nie będzie raczej przez dłuższy czas pisać w teamie. Wtedy okazuje się, że np. w javie taka pojedyncza osoba może w stosunkowo krutkim czasie osiągnąć znacznie więcej, i więcej osób zainteresować zwoimi pomysłami. Choć fakt faktem - większość z nas zaczynała naukę od pascala, potem był c, c++ a dopiero potem php, Java itp. Z drugiej strony coraz więcej szkół pomija te 2 pierwsze kroki, i zaczynają z studentami zabawę odrazu od Javy. Jakie będą tego efekty? Zobaczymy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tylko ja jestem taki stary, że zaczynałem od Basica na 8 bitowcach? ;-)
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ja zaczynalem na qbasicu i na batach ;>
Ale co do tematu to C++ jest pod wzgledem wydajnosciowym najlepszym rozwiazaneim (poza asemblerem ![]() Podalem dlatego tamten link bo w dzisiejszych czasach liczy sie szybkosc projektowania aplikacji oraz jej funkcjonalnosc, a Java, .NET i czesciowo php ja maja. I wzasadzie wybor jest miedzy tymi jezykami/platformami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat To tylko ja jestem taki stary, że zaczynałem od Basica na 8 bitowcach? ;-) NIe. Pierwszy program napisałem na Meritum II (A.D. 1987/88)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucz sie w jzyku japoDskim - sukces gwarantowany !
-------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Skąd: Szczecin|Bukowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja powiem tak:
Po pierwsze to zacząłem od HTML poznałem ciekawe techniki czytalem kody innych i kursy. Następinie rozpocząłem nauke w C++ co teraz kontynuuje i bardzo polecam język jeśłi wybierasz między nim a pascalem to bierz C++. Ma o wiele wiecej mozliwosci, zorientowany obiektowo, a nie tak jak pascal strukturalnie. Jesli bedziesz umiel juz C++ to w pare dni osiągniesz poadstawy php gdyż instrukcje, petle, wyrżenia warunkowe, tablice tworzy sie niemalże na tej samej zasadzie. Jeśli chcesz wiązać przyszłość z C++ i programowaniem to weź się też pożądnie za matematyke i fizyke ![]() Jeśli rozpatrywać kwestie kursow. C++ uczylem sie z ksiazki "C++ dla każdego" wydawnictwa Helion i bardzo ją polecam ![]() |
|
|
![]()
|
|
I na ciul ta fizyka ?...
![]() ![]() Mow cie mi od czego mam zazcac! Co jest najlepsze zeby wejsc w srodowisko programowania i tak dalej! A tak w ogole to 16 lat - nie za pozno ? .... doradzcie cos jednego bo jestem zmieszany... jeden mowi ze ze .net to przyszlosc drugi ze tylko w duzych firmach.... sam niewiem za co sie mam brac! W wakacje planuje sie za to powaznie wziasc.. w dzien nauka wierorem impreza!! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może i ja opowiem jak zaczynałem.Gdy jeszcze nie miałem Internetu/sieci uczyłem się html-a w Pajączku
![]() ---- Przeczytaj ten oto kurs: http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/ I manuala czytaj: http://www.php.net/manual/pl/ --- Update: Nie zapóźno - ja mam 15 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiem o co ci chodzi... html'a przeszedlem.. (mozna tak powiedziec)... ale informatyk ktory zna tylko html... moze wyciagnac 100zl na miesiac ... albo pracowac w szkole jako nauczyciel... ja jednak chce mierzyc wyzej!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Wiem o co ci chodzi... html'a przeszedlem.. (mozna tak powiedziec)... XHTML, CSS, DHTML, podstawy XML, XForms... ? JS?
A co do programowania: - algorytmika - projektowanie GUI - interakcja z użytkownikiem - bazy danych (podstawy teoretyczne) Zauważ, że w drugiej cześci postu nie wymieniełem żadnego języka ![]() I przedewszystkim: algorytmy to podstawa. Bez planu aplikacji nie zorbisz nic, albo zrobisz skrypty prezentowane w większośći na tym forum. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale co do tematu to C++ jest pod wzgledem wydajnosciowym najlepszym rozwiazaneim (poza asemblerem że co??a C? Przecież C, gdzie dużo więcej jest z kompilatora (automatycznego muła, który wszystko robi pod górke) przerzucone na programiste, przez co jest język również bardzo szybki! A nie jakieś tam c++...![]() ![]() A tak wogóle to jeżeli masz dostęp do jakiegoś unixa (*bsd albo linux) to polecam tam się uczyć. Czemu? 1. dużo więcej możliwości 2. dużo lepsza dokumentacja 3. darmowość zarówno narzędzi, środowiska jak i bibliotek 4. możliwość czytania kodu innych 5. lepsza zabawa (oj, dużo lepsza) 6. więcej tutoriali 7. praca w konsoli jest bardziej efektywna (choć w okienkach też można) Od czego byś mógł tam zacząć? A więc polecałbym tylko i wyłącznie jeden język -> Python. Język genialny, zarówno do okienek, konsoli jak i do cgi (albo jako moduł do apacha). Składnia bajeczna. Jednocześnie bardzo potężna i bardzo prosta. Sam kod wygląda dużo ciekawiej. Natomiast to jest to co wszyscy podkreślają (a ja sam potwierdzam): w tym języku dużo mniej czasu poświęcasz na przekształcenie swoich myśli na kod, gdyż ten "pisze sie sam". Naprawde, polecam Potem... no cóż, może perl, php, potem java, potem C a na koniec, oczywiście ASM. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 10:09 |