![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
glowie sie nad pewnym zapytaniem.mam dwie tabelki: fav id idfav iduser 1 12 1 1 12 2 1 14 2 pierwszafaza id linkdozdjecia idpictr 1 xxxx.jpg 12 2 yyyy.jpg 14 chcialbym posegregowac linkdozdjecia,idpictr wedlug ilosci zlicznonych idfav tzn jesli link do zdjecia o idpictr=12 a w tabelce fav idfav o wartosci 12 wystepuje dwa razy to bedzie wyswietlane przed tym gdzie 14 wystepuje tylko raz.Mam nadzieje ze wyrazilem sie w miare zrozumiale.Jak powinno wygladac takie zapytanie.? pomoze ktos...? obszukalem juz chyba polowe googli i nie moge znalezc mojego problemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
GROUP BY + HAVING?
Tylko tyle da się z tego opisu zrozumieć. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 17.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szybko bez testów. Tyle że i tak masz głupio zaprojektowaną bazę danych, bo skoro obrazek ma już swoje `id`, to po co mu drugie `idpictr`? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuje raz jeszcze:)
fav id idfav iduser 1 12 1 1 12 2 1 14 2 pierwszafaza id linkdozdjecia idpictr 1 xxxx.jpg 12 2 yyyy.jpg 14 chcialbym wyswietlic rekordy zwiekszajaco z tabelki pierwszafaza wedlug tego ile razy idpictr powtorzy sie w idfav np.12 w xxxx.jpg powtarza sie dwa razy wiec w petli while bedzie wyswietlone przed yyyy.jpg . juz testuje Niestety Twoj przyklad nie dziala ,a nie bardzo go rozumiem dlatego nie umiem sprawdzic czemu.Zwlaszcza czemu uzyles COUNT(`tab2`.`id`) a nasteonie FROM pierwszafaza. Zmienilem strukture tabel jak radziles na : pierwszafaza id nazwa fav: id iduser favnr gdybys byl tak mily albo ktokolwiek inny i poprawil to zapytanie? z gory dzieki. Ponawiam moja prosbe,Panowie zlitujcie sie:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 2 Dołączył: 28.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:44 |