![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Mam takie pytanie chcę uzyskać taki efekt;
Czy wykonanie tego w taki sposób jest zgodne z oop?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie ![]() Pozdrawiam Ten post edytował cesyn 27.07.2010, 00:33:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje śpiące oko nie jest. Oblukaj sobie poniższe:
Masz klasę Dirs która dziedziczy po ArrayObject, to oznacza że można ją traktować jako tablice. Można ją wielokrotnie zagnieżdżać.
I tak dalej. Można do tego dopisać kod który automatycznie tworzy ścieżki/validuje wprowadzone. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź, ale powiedzmy że nie chce korzystać z dobrodziejstw SPL i ten fragment kodu chciałbym napisać w PHP4. To mogłoby to tak wyglądać jak przedstawiłem w pierwszym poście czy nadal da się to zrobić w lepszy sposób?
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd tak durny pomysł by pisać cokolwiek pod PHP4? OOP w 4-ce można sobie darować (w 5-tce jest ono ubogie), ale jak już chcesz to lepszym pomysłem byłoby zrobienie jednego obiektu, który reprezentowałby kolekcje i dziesiątek obiektów (innej klasy), które by się do tej kolekcji wrzucało.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie to można zrobić tak - Filesystem to drzewo zawierające pliki i katalogi. Pliki zawsze są liśćmi drzewa a katalogi mogą być liśćmi lub być gałęziami. Mamy więc obiekty File i Dir (ten jest kolekcją), obie dziedziczą po jakiejś generycznej klasie która zapewnia pola wspólne im obu (czas dostępu, prawa,...) i wspólne metody. Dodatkowo File może też być dziedziczony przez subklasy (Image,Document,Raw, etc.). Jest tu wiele możliwości implementacji tego w OOP.
Nawet można się pokusić o zmapowanie tego drzewa na xml i przeszukiwanie go xpathem (np. "//MojDir/Photo[@mimetype='image/jpeg']). Ale to wymaga większej pracy i wątpię by na razie sobie z tym poradził. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:30 |