![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki problem, że na stronie potrzebuję logowanie usera - to proste i już gotowe, ale potrzebuję też drugi klawisz jeśli wejdzie nowa osoba i będzie się chciała zarejestrować na stronie. Jak stwierdzić który klawisz został wciśnięty?
Teraz używam form i metody _POST a klawisz typu submit. I tu też bym chciał to nieco zmienić ale nie wiem jak zrobić by klawisz nie wyglądał jak klawisz a raczej jak link do zalogowania i do rejestracji. Głównym jednak problemem jest w tej chwili jak stwierdzić czy został wciśnięty submit logowanie czy submit zarejestruj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem pytania, pokaż jakiś przykład. Normalnie robisz dwa linki prowadzące do 2 stron logowanie i/lub rejestracja, tam odpowiednio dajesz formularz. Co chcesz uzyskać?
I nie klawisz, a przycisk zmienić jego wygląd możesz poprzez CSS, jednak przycisk "input" kipesko się styluje. Zastosuj zamiast niego Kod <button type="submit">Zarejestruj się</button>
Ten post edytował !*! 26.07.2010, 18:36:29 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, musiałem pare razy przeczytać żeby troche ogarnąć problem. Koledze chyba chodzi właśnie o to żeby zrobić link do rejestracji.
|
|
|
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak, chodzi mi oczywiście o link do rejestracji tuż obok linku/klawisza? do logowania, ale oba wywołują tą samą stronę index.php dopiero warunek tam zawarty ma decydować co jest wyświetlane na stronie.
Konkretnie warunek jest w logon.php Poniżej kody poszczególnych części składowych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/reserved.variables.get.php chyba tego potrzebujesz
![]() -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to:
Kod $co = $_GET['opcja']; if($co == 'logowanie'){//formularz logowania}elseif($co == 'rejestracja'){//form rejestracji} *pisane z palca link wyglądałby tak: http://domena/index?opcja=logowanie -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
No miło, nawet pomogło.
Tylko czy koniecznie musi być na _GET? Da się jakoś na _POST? Wadą _GET jest to, że widać to w pasku adresu, a tego właśnie chcę uniknąć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się już uprzesz na POST to przy button/input submit dodaj atrybut 'name' np.
I obsługujesz je sobie po stronie skryptu (sprawdzając zmienne za pomocą isset()) Ten post edytował everth 26.07.2010, 19:24:24 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
I o to chodziło, już sprawdzone i działa.
Serdecznie wszystkim dziękuję.
Ten post edytował mag32 27.07.2010, 09:19:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 18:19 |