![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam w programowaniu if rozumiem ale w php nie rozumiem go wo gule mam taki kod
I dlaczego on nie działa gdy dam jaką kol wiek wartość to wyświetla się pusta strona i nic się nie dzieje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie ustawiasz wartość zmiennej $ilePlikow ?
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W formularzu we wcześniejszym pliku jest poprawny bo jak dam tylko if bez elseif to wszystko działa jak dodam elseif to już nie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź jaka jest wartość $ilePlikow bo może się okazać że nie spełnia żadnego warunku.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
spełnia 1 warunek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie
Kod header('location: strona.php?wynik=sukces'); a Kod header('Location: http://local/strona.php?wynik=sukces'); i może spróbuj: Kod $ilePlikow=='2' Poza tym chcesz wysłać zależnie od wyniku na tą samą stronę? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie Kod header('location: strona.php?wynik=sukces'); a Kod header('Location: http://local/strona.php?wynik=sukces'); i może spróbuj: Kod $ilePlikow=='2' Poza tym chcesz wysłać zależnie od wyniku na tą samą stronę? Przekierowanie jest dobre. Co do Kod $ilePlikow=='2' PHP sam rzutuje na typ int przy jego porównaniu. @topic Pokaż formularz i część która odbiera go. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Nic to nie daje a co do wysyłania na tą samą stronę to dałem do testów taką samą stronę jak zacznie działać kod to zmienię stronę
Formularz
części która odbiera go jeszcze nie mam bo stoję na tym if ale ona jak na razie nie ma znaczenia . Ten post edytował Altres 26.07.2010, 18:24:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odbierz if.php post
Kod $ilePlikow = $_POST['ilePlikow']; Edit, wybacz, zagmatwałeś dlatego nie zrozumiałem ![]() Ten post edytował !*! 26.07.2010, 18:27:32 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
A po polsku zmiana przekierowania nie działa a w kodzie jest taka sama strona bo dałem ją do testowania jak tak ci zależy to zmieniam adres na strona2 i co to zmienia
![]() Może ktoś wie jak zrobić inaczej takie odwoływanie ![]() Ten post edytował Altres 26.07.2010, 18:26:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porób var_dump($ilePlikow) w każdej sekcji i sprawdź czy któraś część warunku się wykonuje i jaka jest wartość zmiennej na wyjściu.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
części która odbiera go jeszcze nie mam bo stoję na tym if ale ona jak na razie nie ma znaczenia . Ma znaczenie. Strzelam, że wyłączone register globals więc zamiast:
Będzie:
a to kompletnie zmienia sprawę. ![]() A po polsku zmiana przekierowania nie działa a w kodzie jest taka sama strona bo dałem ją do testowania jak tak ci zależy to zmieniam adres na strona2 i co to zmienia ![]() Może ktoś wie jak zrobić inaczej takie odwoływanie ![]() Wszystko działa, tylko przed nagłówkami nie możesz nic innego wysyłać bo dostaniesz: headers already sent Odbierz if.php post Kod $ilePlikow = $_POST['ilePlikow']; Edit, wybacz, zagmatwałeś dlatego nie zrozumiałem ;) Nie ucz go złych nawyków, nie zrobi jak ja napisałem. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Działa wielkie dzięki a swoją drogą jak włączyć register globals
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego jest to zły nawyk według Ciebie fifi209?
Ten post edytował !*! 26.07.2010, 18:31:52 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Działa wielkie dzięki a swoją drogą jak włączyć register globals ![]() Nawet nie próbuj tego włączać bo się nauczysz jeszcze gorszych rzeczy. Dlaczego jest to zły nawyk według Ciebie fifi209? Jak widzisz w setkach linii $_POST['pole'] to wiesz skąd to się zabrało - i nie mówię tu o własnym kodzie tylko np. o czyimś. Równie dobrze możesz walnąć extract... @Altres & !*! Poza tym łatwiej o błąd przy register globals:
zabezpieczone? NIE! Podam w $_GET['pole'] dowolną wartość i nie musi przechodzić walidacji. Część 12 ;) Ten post edytował fifi209 26.07.2010, 18:42:46 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Nie zgodziłbym się z tym, ponieważ na początku (z reguły) masz
Kod $pole = $_POST['pole']; I później $pole elegancko obrabiasz, nie wyobrażam sobie żeby wpisywać cały czas tylko $_POST['pole'], tym bardziej że choćby sama nazwa może zostać w formularzu zmieniona np. przez następną ekipę remontową. Zresztą to indywidualna sprawa każdego kodera. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Nie zgodziłbym się z tym, ponieważ na początku (z reguły) masz Kod $pole = $_POST['pole']; I później $pole elegancko obrabiasz, nie wyobrażam sobie żeby wpisywać cały czas tylko $_POST['pole'], tym bardziej że choćby sama nazwa może zostać w formularzu zmieniona np. przez następną ekipę remontową. Zresztą to indywidualna sprawa każdego kodera. Rozmawiamy w przypadku włączonej dyrektywy register globals. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:33 |