![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przedstawiam temat, by mi ktoś wyjaśnił o co w tym biega?
Otrzymałem małą poprawkę do wykonania, którą spokojnie zrobiłem, ale zauważyłem pewną ciekawostkę w skrypcie, której nie do konca obczajam. Podejżewam, ze ktoś kto go pisał, chciał się zabezpieczyć i wcisna w kod odniesienie do pliku na własnym serwerze. Próbuję to jakoś rozgryźć ale z uwagi na to, ze nie jestem orłem w PHP, proszę o pomoc lepszych o wyjaśnienie o co w tym chodzi. Otóż w kodzie jest taka dyrektywa:
rozumiem, ze file_exists sprawdza czy istnieje plik test.inc na serwerze xxxxx.pl, jednak co mnie zaciekawilo... taki plik na danym serwerze nie istnieje (co logicznie rzecz biorac powinno wywalac blad i przerywac skrypt, jednak kiedy wykasuje ze skryptu to sprawdzania, to skrypt sie nie wykonuje... PARANOJA. Moze mi ktos plopatologicznie wyjasnic o co w tym biega... oraz prosil bym opisanie tego skryptu, bo nie do konca rosumiem co tam robi znak zapytania oraz dwukropek... Z gory dziekuje i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
rozumiem, ze file_exists sprawdza czy istnieje plik test.inc na serwerze xxxxx.pl, jednak co mnie zaciekawilo... taki plik na danym serwerze nie istnieje (co logicznie rzecz biorac powinno wywalac blad i przerywac skrypt, Faktycznie to paranoja, że nie wiesz do czego służy file_exists Cytat jednak kiedy wykasuje ze skryptu to sprawdzania, to skrypt sie nie wykonuje... PARANOJA. Czyli masz "jakieś błędy", czyli enigma dla nas. Cytat Moze mi ktos plopatologicznie wyjasnic o co w tym biega... oraz prosil bym opisanie tego skryptu, bo nie do konca rosumiem co tam robi znak zapytania oraz dwukropek... http://phpedia.pl/wiki/Ternariusz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 3.11.2008 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ten fragment kodu co przedstawiles, jest to inaczej operacja logiczna funkcja() ? true : false. Czyli według twojego skryptu gdy nie znajdzie tego test.inc to wywoluje "http://www.yyyyy.pl/test.php". Dalej to musisz sam sie zastanowić nad skryptem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wookieb... dziekuje za odpowiedz, no nie jestem az takim mózgiem jak Ty, wiec ciesze sie, ze moglem poprawic Ci humor bys sie ze mnie posmial.
A powaznie, dzieki Piku, Twoja odpowiedz wyjasnila mi wszystko... konkretna, rzeczowa i bez niepotrzebnej ironii. Mimo wszystko Wookieb, dzieki za linka, to mi wyjasnilo po co ? i :. Dziekuje Panowie i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Po prostu pokazuje, że tak trochę lipa wypowiadać się na temat rzeczy, której się nie rozumie, w sposób krytyczny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no i cholera, musze Ci przyznac racje, bo faktycznie ja masz... teraz jak przeczytalem pierwszego mojego posta tak tez mozna zrozumiec...
![]() jak dotad uzywalem file_exists w warunku if i sie zakrecilem nieco... zmylilo mnie to ? i :. Ostatnio siedze w AS i po prostu zapomnialem ze sprawdza na localhoscie ... ucze sie na zasadzie prob i bledow i czasami cos porypie... masz racje, lipa. Ale dziekuje za zprowadzenie na ziemie. Zdrowia zycze a tak na marginesie... czy jest jakas mozliwosc w php (ew moze byc w JS) zeby odwolywac sie do pliku na innym serwerze i pobierac z niego dane? Zastanawiam sie jak mozna by zabezpieczyc strony umieszczone na innych serwerach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zeby odwolywac sie do pliku na innym serwerze i pobierac z niego dane? fopen, file_get_contents file etc., Nawet include z buforowaniem chyba ![]() Ten post edytował muk4 26.07.2010, 18:18:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet include z buforowaniem chyba ![]() php.ini allow_url_fopen allow_url_include muszą być odpowiednio ustawione ;] -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() <?php $homepage = file_get_contents('http://www.example.com/'); echo $homepage; ?> juz sie zabieram... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:19 |