![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niedawno rozpocząłem swoją przygodę z CSSami i niestety jak zapewne każdy rozpoczynający swoją przygodę mam problem z dopasowaniem wyglądu dla kilku różnych przeglądarek. Obecnie testuję stronę na IE8 oraz Chrome. Problem stanowi bowiem szerokość div#menu ul li a:link, ul li a:visited oraz div#menu ul li a:hover. W przypadku IE8 width: 200px wyśmienicie spełnia swoje zadanie, natomiast w przypadku Chrome przy ustawionym width:200 (pewnie z powodu left-border oraz padding) szerokosc menu jest w rzeczywistosci duzo większa i wpada na div="menu".
Mam nadzieję, że problem przedstawiłem wystarczająco jasno ![]() Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Jacek Ten post edytował sslackware 25.07.2010, 18:41:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
twój problem wynika stąd, że IE inaczej interpretuje CSS niż Chrome. Nowy IE miał być - jak zwykle - w 100% zgodnych z CSS, ale jak to zawsze bywa - taki nie jest. Problem z tą przeglądarką polega na tym, że padding jest liczony w width - czyli width: 200px + padding: 10px; skutkuje stworzeniem elementu o szerokości 190px (200 - 10) i paddingiem: 10px; Natomiast w każdej cywilizowanej przeglądarce taki zapis to po prostu element o szerokości 200px i padding'u 10px. Z tego co pamiętam pomagało w tym przypadku dodanie tagu !important przy paddingu. Tutaj masz natomiast pełną listę pomocnych w tym przypadku odnośników: http://www.google.pl/search?q=IE8+padding PS. Jak chcesz stronę mieć kompatybilną we wszystkich przeglądarkach to powinieneś ją jeszcze sprawdzać w Operze i FireFox. Chrome mimo, iż jest bardzo chwalony wciąż w dziwny sposób zachowuje się przy niektórych kodach. Ten post edytował Skie 25.07.2010, 19:09:26 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za pomoc. W google było dużo różnych sugestii, ale ta z !important również się tam znalazła
![]() Dla osób które kiedyś trafią na to forum w poszukiwaniu rozwiązania identycznego problemu to już mówię jak dokładnie trzeba to rozwiązać. W przypadku prawie wszystkich przeglądarek oprócz IE przy width: 200px należy dodać znaczynik !important, a dla IE ustawić oddzielną szerokość. Reasumując: Kod width: 176px !important; /* dotyczy reszty przeglądarek */
width: 200px; /* IE */ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 18:34 |