![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może trochę dziwne pytanie ale zepsol mi sie system linux, na ktorym mam zainstalowany serwer apache z bardzo wazna baza danych. Raczej systemu juz nie uratuje ale moge uratowac niektore pliki. I moje pytanie brzmi: czy w katalogu localhost/phpmyadmin są bezpośrednio gdzieś pliki z bazą danych? Czy np jeśli cały katalog phpmyadmin zgram na pendrive i wrzuce na inny komputer to baza bedzie działac? Prosze o odp, pozdrawiam!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie będzie. PhpMyAdmin to nie MySQL.
Danych szukaj w katalogu gdzie zainstalowany jest MySQL w podkatalogu data. Jeśli nie ma takiego, zajrzyj do pliku konfiguracyjnego (my.ini albo my.cnf albo podobnie) i sprawdź wartość parametru datadir. Zarchiwizuj cały ten katalog oraz plik konfiguracyjny. W nowym systemie zainstaluj tą samą (albo maksymalnie zbliżoną) wersję MySQL. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 19 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w wielu dystrybucjach standardowy katalog baz danych mysql-a to '/var/lib/mysql' - możesz go zarchiwizować jak radzi Mchl, a jeśli serwer jeszcze dycha to zrób
mysqldump nazwa_bazy > ./baza.sql będziesz miał kopię w pliku tekstowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało mi się uratować bazę danych. Dzięki wielkie!
@edit No ale teraz mam kolejny problem! Założyłem już na nowym systemie (też linux) nową bazę danych i teraz chcę włożyć do niej tą starą bazę. Posiadam skopiowany katalog "mysql", a w w nim jest katalogu z nazwą bazy danych - "moja_baza". I zrobiłem coś takiego, że w phpmyadmin utworzyłem nową bazę danych właśnie o takiej samej nazwie jak ta stara - "moja_baza". Następnie z /var/lib/mysql usunąłem ten nowy katalog "moja_baza" i wkleiłem ten stary(oczywiście o takiej samej nazwie). W phpmyadmin wyświetla się z lewej strony lista tabel (czy jak to się tam nazywa...), jednak po kliknięciu w jakąkolwiek otrzymuję komunikat z błędem:
Dlaczego? Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem. Ten post edytował klapaucius 31.07.2010, 14:30:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zakładaj żadnych baz w PMA, tylko zatrzymaj MySQL i wgraj swoje dane do folderu /data
|
|
|
![]()
|
|
Nie zakładaj żadnych baz w PMA, tylko zatrzymaj MySQL i wgraj swoje dane do folderu /data Nie za bardzo rozumiem... Jak swoje dane? Skąd mam je wziąść (z jakiego katalogu)? Gdzie jest katalog /data? @edit Zrobiłem tak, że nie zakładałem nowej bazy danych tylko poprostu wewaliłem katalog z bazą do folderu /var/lib/mysql, ale teraz wykrywa mi baze w phpmyadmin, lecz jest "pusta". Nie ma zadnej tabeli. Dodam jeszcze, że tak wyglada struktura mojej bazy danych: http://img822.imageshack.us/img822/7572/zrzutekranulx.png Proszę zwrocic uwage na Metąde porownywania napisow - w wiekszosci pisze "w użyciu". Tam gdzie tak pisze to tabela nie działa. Proszę o pomoc! Ten post edytował klapaucius 1.08.2010, 19:47:36 |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj przelecieć je komendą REPAIR TABLE
|
|
|
![]()
|
|
niestety nic to nie dało
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Linux padł ci przez system plików (np. ext4, ten czasami ma niezwykłą tendencję do gubienia danych) to jest duże prawdopodobieństwo że dane z /var/lib/mysql są uszkodzone. Jeśli tak jest to raczej zapomnij o odzyskaniu danych. Tak bywa jak się nie robi backupów.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Tylko że niektóre tabele działają.... ale jest ich tylko kilka... A może to coś z tą "metodą porównywania napisów"... Dlaczego pod tymi tabelami co nie działają pisze, że metoda porównywania napisów jest "w użyciu"...? Już sam nie wiem ;/
|
|
|
![]()
|
|
To nie metoda porównywania jest 'w użyciu' tylko cała tabela. Tyle tylko, że w widoku phpmyadmina tak się napis układa.
Następny krok, myisamchk http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/myisamchk.html |
|
|
![]()
|
|
To nie metoda porównywania jest 'w użyciu' tylko cała tabela. Tyle tylko, że w widoku phpmyadmina tak się napis układa. Następny krok, myisamchk http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/myisamchk.html za trudne dla mnie ;p jeszcze po angielsku... Dobra... pewnie zakończę (przynajmniej na dziś ![]() Chyba ze ktos jeszcze na coś wpadnie (łatwego ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:54 |