![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jako ze pierwszy raz wrzucam swój kod na te forum, proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio potrzebny był mi skrypt sondy, jednak wszystkie skrypty dostępne w internecie nie za bardzo mnie zadowoliły, wiec postanowiłem napisać sam coś swojego. Więc tu moja prośba, o ocenę mojego skryptu ![]()
Powyżej skrypt sondy, bez panelu administracyjnego, gdyż jeszcze nie zrobiłem go ![]() Poniżej prezentacja tabel bazy Tabela SONDA
i dla tabeli SONDA_DANE
Ktoś zapyta dlaczego w dwóch tabelach? Dla tego gdyż skrypt przygotowany dla więcej niże 1 sondy, dlatego opis sondy jest trzymany w osobnej tabeli niż dane dla sondy. Proszę o ocenę mojego skryptu i ewentualne uwagi co by poprawić. Zastanawiam się jeszcze jak by można mocniej zabezpieczyć sondę, gdyż aktualnie korzysta wyłącznie z ciasteczek. Myślałem jeszcze od zapisywaniu adresów IP w pliku (nie chce zaśmiecać tym bazy) i ewentualnie również sprawdzać czy z takiego IP już głosowano w przypadku ręcznego usunięcia ciastka ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podatne na sql injection możesz dodać po if takie coś .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli zrobić np tak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale skoro to sonda, to ja nie widzę możliwości przeprowadzenia ataku z poziomu inputa typu radio. Ale mogę się mylić.
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem ci już gotowa formułkę .
|
|
|
![]()
|
|
A jakby sprawdzać czy wysłane wartości w $_POST są to wartości numeryczne ? Gdyż za pośrednictwem tych wartości przekuje się tylko ID sondy i ID wpisu w sondzie, nic więcej.
Więc może takie coś:
Ten post edytował dg2001 25.07.2010, 15:48:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 13:56 |