![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam model ORM
metoda get_file_source zwraca sciezke do pliku stworzona na podstawie bazy danych. Tworzy ja poprawnie, jednak nie zwraca jej do kontrolera. Domyslam sie, ze problem jest w return i w wykorzystaniu kohana 3 (w kohana 2) zwykle retur dzialalo. Wie ktos, co jest nie tak? Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co ma Kohana do działania instrukcji return? Zobacz sobie co jest w $file_source tuż przed returnem, zobacz czy ten fragment kodu się w ogóle wykonuje.
btw: szczerze odradzam korzystania z Kohanowego ORMa - straszne badziewie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Podasz jakiś konkretny argument? Ja akurat polecam korzystanie z ORM. Chociażby brak obsługi relacji (zapytania z JOINami, mapowanie na obiekty).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Chociażby brak obsługi relacji (zapytania z JOINami, mapowanie na obiekty). Sugeruję najpierw zapoznać się z tematem, na który się wypowiadasz, bo widzę, że nie masz o nim żadnego pojęcia. Dopiero wówczas będziemy mogli o czymkolwiek podyskutować. JOINy (w tym na podstawie relacji w bazie danych) czy mapowanie na obiekty były już w ORM dla wersji 2. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
"mapowanie na obiekty"
Opiszesz dokładniej jak to widzisz ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli to było skierowane do mnie to przykład. Mamy 2 modele:
W kodzie wyświetlamy wszystkie komentarze wraz z nazwą użytkownika:
I już. Jednak dla każdego komentarza pobierany z bazy danych będzie użytkownik (czyli mamy N+1 zapytań SQL). Aby to poprawić modyfikujemy pobieranie komentarzy:
Gdybyśmy mieli dalsze zagłębienia relacji (np. użytkownik należy do kraju) to (poza definicją relacji w modelu) moglibyśmy zrobić:
No i potem w kodzie:
PS: Powyższe kody dotyczą ORM dla KO2. Ten post edytował phpion 25.07.2010, 17:30:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 23:42 |