![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W jaki sposób mogę zrobić aby wyciągnąć dane zalogowanego użytkownika na konkretną stronę.Chodzi mi o to gdy zostaną wpisane login oraz hasło przeniesie mnie na stronę którą podałem i właśnie na tej ów stronie chciałbym aby zalogowany użytkownik miał. Najbardziej mi zależy na tym, że zalogowani zobaczą na stronie swoje id wraz z odsyłaczem na stronę z własnym kontem (np.strona.pl/user.php?id=1) Próbowałem to zrobić tylko, że id stale wynosi 1.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywolaj sobie w myadminie to zapytanie i zobacz czy wyniki sa takie jakbys chcial, albo print_r na $dane po zrobieniu tablicy z wynikami, bo chyba chcesz wybrac uzytkownika o okreslonym id (np po zalogowaniu loginem i haslem takiego ktory ma pole login takie jak podany login i haslo takie jak podane haslo) a nie wszystkich uzytkownikow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, każdy nowy użytkownik dostaje swój unikalny identyfikator po zarejestrowaniu.Wyświetla mi to w ten sposób http://strona.pl/user.php?id=1 .Chciałem aby po zalogowaniu gdy przeniesie mnie header("Location: indeks.php"); w moim wypadku na indeks.php był odsyłacz o nazwie np.mój profil.Ten ów odsyłacz chciałbym aby po kliknięciu przekierował mnie na taką stronę co podałem u góry lecz z własnym identyfikatorem (id).
Ten post edytował Croos22 25.07.2010, 10:07:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na sam początek strony, dosłownie, pierwsza linijka:
Oraz potem, gdy sprawdzasz czy użytkownik istnieje (logujesz go):
Powyżej przykładowy kod logowania, oraz zapisanie w sesjach danych użytkownika. Potem, wystarczy na następnej stronie znowu dodać session_start(): i odczytać dane które zapisałeś. I wystarczy dać, np. taki kod w PHP prowadzący do profilu: Ten post edytował thomson89 25.07.2010, 10:44:44 -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A mógłby mi ktoś pomóc przerobić to.Próbuje i próbuje tylko nic z tego nie wychodzi.
Logowanie:
Ten post edytował Croos22 25.07.2010, 12:09:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może tak?
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy dodać, w odpowiednim miejscu mój kod.
Ten post edytował thomson89 25.07.2010, 12:17:46 -------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
W chwili obecnej po wpisaniu loginu oraz hasła przenosi mnie na stronę indeks.php jest to strona dla zalogowanych użytkowników czy w niej też muszę coś teraz zmienić czy tak na prawdę nie zostałem zalogowany do strony a przeniosło mnie bez jakiego kolwiek sprawdzenia?
Kod index.php
Ten post edytował Croos22 25.07.2010, 13:02:01 |
|
|
![]()
|
|
Musisz dodać session_start(); - pcozytaj wgl o sesjach. Oraz dopasować zmienne które pobierasz (linijka 1, 2) do tych które zapisujesz (mój skrypt linijka 38, 39).
-------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz dodać session_start(); - pcozytaj wgl o sesjach. Oraz dopasować zmienne które pobierasz (linijka 1, 2) do tych które zapisujesz (mój skrypt linijka 38, 39). Jak byś nie zauważył, to on chce skorzystać z mojej propozycji, nie twojej ![]() W takim razie tylko dodajesz session_start() na początku. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Coś nadal jest nie tak ponieważ nie idzie się zalogować.
Sami zobaczcie: http://samisobie.unl.pl/strony_internetowe/rejestracja.php login.php
index.php
Wydaje mi się, że błąd może znajdować się w indeksie 4 i 5 lini a w loginie.php 38 i 39. Oto moja tabela wydaje mi się, że dane nie zgadzają się ze sobą w liniach których podałem wyżej.Mam rację?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego w pliku indeks.php już nie musisz mieć gdyż te wartości został zapisane w sesji. Bardziej powinno tu chyba być:
Prawdopodobnie to cię nie pozwala logować, gdyż nigdzie nie masz zadeklarowanych zmiennych $nick i $ hasło. Po drugie jak już chcesz sprawdzić czy zalogował się prawidłowy user, to sprawdzaj to co jest w sesji z bazą. Po trzecie w sesji nie masz wartości Hasło! Wiec czy prawidłowy user się zalogował powinno się sprawdzić czy $_SESSION['uzytkownik']['login'] istnieje w bazie danych i czy są one identyczne. |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze, na czas naprawy usuń headera.
Po drugie, powiedz czy dane się nie zgadzają czy wyświetla się komunikat Przenosi cię do strony indeks.php? --EDIT: login.php - to:
zamień na:
--EDIT2: index popraw:
Ten post edytował thomson89 25.07.2010, 15:03:55 -------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem wszystko usunąłem header wyświetlał się komunikat, że jestem zalogowany lecz gdy go z powrotem przywróciłem pojawiał się komunikat z indeks.php informacja dla niezalogowanych.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:52 |