![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy jest możliwe stworzenie jednego pliku, za pomocą którego możemy wyświetlać, dodawać, edytować i usuwać wpisy w bazie? .. Chodzi mi przede wszystkim o to, aby na stronie była widoczna aktualnie tylko TYLKO JEDNA z tych rzeczy.. czyli, np. wchodzimy w plik wszystko.php - tu wyświetlają się wyniki z tabeli, obok dodaj i edytuj i osobny link do dodaj wpis.. teraz, gdy klikniemy dodaj wpis, wyniki znikną a zamiast nich pojawi się formularz.. po dodaniu wpisu, cofa nas znów do (odświeżonych) wyników.. a gdy klikniemy w edytuj, to znów znikną wyniki i pojawi się pole do update danych .. potrzebuje takie coś, a za nic nie wiem jak się do tego zabrać .. JAk by ktoś był tak miły.. proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeanalizuj sobie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo:) No to biorę się do roboty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
EDIT: wiec jak już wiem jak się do tego zabrać, pogooglowałem troszkę i trafiłem na takie rozwiązanie z wykorzystaniem switch teraz mam pytanie.. takie coś także zda egzamin? czy to dobre rozwiązanie? jakieś rady ? (chciałbym to od zera napisać wszystko sam, aby się podszkolić : )
oczywiście tylko pouzupełniać kody i takie tam;) akcje wywoływane są poprzez index.php?id=nazwa_case Ten post edytował andixxx 21.07.2010, 11:19:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można trzymać w jednym, czemu nie. Tylko lepiej podziel to na pliki, które nie ingerują w warstwę widoku nadto między sobą. O ile usuwanie nie koliduje z niczym (bo nic nie dzieje się widocznego od strony usera) tylko wyświetla komunikat o powodzeniu lub nie, to już dodanie i wyświetlanie są kompletnie różne. Stąd ja bym podzielił to na 2 pliki: dodaj+edytuj (działają na tym samym formularzu!) oraz wyświetl+usun (usunięcie powoduje i tak powrót do wyświetlania wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Dlaczego dodaj+edytuj są osobno choć też powracają do listy wszystkich? Bo niekoniecznie muszą wrócić. A co jeśli nastąpi błąd danych? Też wróci do listy choć z komunikatem: "Wpisu nie dodano bo serwer bazy danych leży i kwiczy."? Nie powinno wrócić do formularza i wypisać błędy oraz nakazać ich poprawę.
Nie ma sensu pchać wszystkiego do jednego pliku i potem masę IFów robić w zależności od przesłanych zmiennych GET i/lub POST. Próba poprawienia czegoś póxniej to będzie babranie się z kodem i zastanawianie WTFIWDH? What The Fuck I Was Doing Here? |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za sugestie i wyjaśnienie tego i tamtego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) w takim razie jeśli takie wyjście będzie lepsze wypadało by posłuchać mądrzejszego;) .. ogólnie idee mam taka aby wyglądało to mniej więcej tak:
+ dodaj wpis id | tekst1 | tekst 2 | opcje ======================= 1 | aaaaa | bbbbbb | edytuj / usun 2 | cccccc | ccccccc | edytuj / usun 3 | ddddd | dddddd | edytuj / usun Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, stwarzam dwa pliki, w jednym skrypt wyświetlania i usuwania rekordów a w drugim (z tym będzie dużo gorzej ;d) do dodawania i edycji jednocześnie (na jednym formularzu?!) .. może jakaś podpowiedź jak to zrobić? edit: znalazlem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) http://forum.php.pl/index.php?showtopic=142412 Ten post edytował andixxx 21.07.2010, 13:06:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy dodajemy to formularz jest pusty i zapytanie to INSERT, a gdy edytujemy to pierw wczytujemy dane za pomocą SELECT i pokazujemy w formularzu a następnie jak już zmienimy i klikniemy "Wyślij" to za pomocą zapytania UPDATE zmienimy dane w bazie. Cała operacja oparta na warunkach. Możesz to zrobić oddzielnie i tak bym proponował, mniej wysiłku i optymalny kod.
Ten post edytował H4eX 21.07.2010, 13:06:28 |
|
|
![]()
|
|
ok a inaczej.. da rade zrobić coś takiego poprzez funkcje albo klasy ? zależało by mi chyba jednak na tym żeby było wszystko to w jednym pliku i bardzo czytelnie się wyświetlało w przeglądarce..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No da się to zrobić w jednym pliku na zasadzie warunków, ale po co tak się męczyć? Strona się będzie powolniej wczytywała jak i kod mniej czytelny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle spojrzałeś na to co dałem w moim poście ?
Wszystko masz w tym pliku: dodawanie, edycja, usuwanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:46 |