![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam nadzieję, że temat wątku mówi to co chcę. Czy poniższy skrypt jest poprawny, tzn. działa, ale czy jest sposób, aby zrobić to krócej, wydajniej. Chodzi mi o radę, gdyż dopiero się uczę i chciałbym wyrobić sobie dobre nawyki.
Da się krócej/poprawniej napisać warunek w if()? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 6.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pamiętaj... Jeśli używasz && to każdy kolejny warunek jest sprawdzany gdy poprzednie dają TRUE. Tylko taki układ daje optymalność. If bowiem czeka na true lub false a logiczne AND ma prawdę tylko gdy wszystkie części warunku zwracają prawdę. Wystarczy, że jeden po drodze da false a if przeskoczy do else ( lub do sprawdzanie ifelse jeśli go posiadasz ). Stąd bardzo sensowne jest
bo idzie to łańcuchem. Ja bym nawet już zrobił na tym etapie na końcu jeszcze walidację, jeśli id jest liczbą dodatnią w stylu: Ale to co masz w if to pomyłka... Skoro $_GET['newsy'] nawet nie istnieją, to po co jeszcze sprawdzać je? Jeśli akurat nie będzie ich, to skrypt przejdzie dalej i wywali warning, że porównujesz do nie istniejącej zmiennej (utworzy ją w locie i ustawi na ciąg pusty -> '') i tak czy siak wywali false, czyli zakończy sprawdzanie warunku w if, przechodząc do ifelse. Logika matematyczna się kłania. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 13:27 |