![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam firmę, pięciu freelancerów wszystko zdalnie. Firma zarejestrowana w lokalu 500 metrów od mojego domu. Mam tam lapka z ubuntu i kilka ster papierów. Powiedzmy mam nalot, kontrole zwał jak zwał. Wchodzą panowie, skontrolują mi ubu stwierdzą że wszystko ok i koniec? Jak to wygląda? Tak samo powiedzmy, w domu rodzinny komp jest trochę nielegali, mogą mi tam wbić czy się tym nie interesują? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W domu na kompie masz zainstalowane jakieś oprogramowanie na licencji firmowej?
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie w domu mam tj"swoj świat". Specjalnie kupiłem laptopa do firmy, tam mam ttylko firmowe rzeczy. W domu nic i teraz moje pytanie czy jak wleca mi na firme, moga potem wejsc do domu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogą, bo pewnie to spółka cywilna, czyli firma to Ty, Twoje nazwisko i Twój majątek jest ściśle związany z firmą, którą prowadzisz. Jeśli np. narobisz długów to komornik może zająć Ci mieszkanie, choćby z firmą nie miało nic wspólnego. Mamy około 42 różnych instytucji kontrolnych, z reguły mogą wszystko, nie zdziwiłbym się, gdyby przy okazji skontrolowali wszystko i wszystkich (łącznie z Twoimi freelancerami), jeśli prowadzisz firmę jesteś dla urzędników łatwym celem, jak ptak na gałęzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma czegoś takiego jak jednoosobowa spółka cywilna. Jedyne co to mogą przy okazji stwierdzić, że skontrolują ci tez chałupę jako, że wszystko i tak jest twoja własnością
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 00:09 |