![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kodzik
i taki formularz Ale zamiast logować, to odświeża mi stronę... co może być nie tak ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 5 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a co ma robić?
jak masz: header("location:main.php"); i pewnie logujesz się na pliku main,php Zrób sobie funkcje czy_zalogowany i jej użyj ps:
dodaj isset($_POST['login?]) zamiast tego $login Ten post edytował tomekpl 20.07.2010, 15:23:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak, i teraz cały czas mam, że nieprawidłowa nazwa uzytkownika -.-
Ten post edytował Silny 20.07.2010, 18:23:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. na wstepie chcialem zaznaczyc ze dopiero co zarejestrowalem sie na forum i nie jestem super wymiataczem
![]() co do Twojego skryptu. Po takim wycinku ciezko powiedzic co dokladnie ma robic ale poprawilem to co wyslales. ponizej poprawiony kod (komentarze angielskie z tym co poprawilem), dodatkowo pod kodem wyjasnienia po pierwsze zalozylem ze formularz i kod sa w tym samym pliku (akcja php_self)
polaczenie z baza zeby byl komplet do testowania:
a teraz komentarze co do skryptu: 1. warto zawsze przed analiza pol sprawdzic czy wogole zostal przeslany formularz za pomoca if(isset($_POST['submit'])) 2. w pewnym momencie zaczales uzywac ’ zamiast ' - uzywasz jakiegos edytora? w nim od razu mozna wylapac takie bledy 3. otwierajacy tag php powinien wygladac tak <?php. <? moze dzialac, ale nie wszedzie 4. md5 wywalilem zeby sobie ulatwic sprawe 6. cale laczenie z baza i wybor lepiej wrzucic osobno - chyba ze zalezalo Ci na tym zeby bylo tak jak miales 7. jak nie wiesz co jest nie tak w skrypcie, debugujesz go to nie tlum bledow za pomoca @, szczegolnie jesli nie oblugujesz ich w bardziej wyrafinowany sposob 8. olales otwierajacy znacznik html 9. nie trzymasz sie jednego formatowania kodu - ciezej znalezc bledy 10. $_SERVER['PHP_SELF'] zamiast $PHP_SELF 11. tu byl prawdziwy blad: te same nazwy dla pola login i dla przycisku wyslij - login. przez to zmienna $login miala wartosc 'login'. nic dziwngo ze nie znalazl takiego uzytkownika 12. blad w zapytaniu do bazy danych. zawsze warto w myadminie wkleic, zastapic zmienne poprawnymi danymi i sprawdzic czy zapytanie jest poprawne 13. za pomoca print_r($_SESSION), print_r($_POST), echo $login mozna bardzo latwo wylapac takie bledy to co uwazasz za wazne wez pod uwage, reszte olej. pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
dobra dymać ten kod
![]() Ten post edytował Silny 21.07.2010, 10:22:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:49 |