![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie. Poniższy skrypt ma za zadanie kolejno:
1. Podzielić artykuły newsów na strony, co w tym, wyjać odpowiednią ilość artykułów i je umieścić w tablicy 2. Wyświetlić odpowiednie artykuły na odpowiedniej stronie 3. Wyświetlić spis treści
Niby wszystko okey ale jednak kod powoduje dziwne błędy, których przyczyn nie mogę znaleźć. Między innymi: złe wyświetlanie newsów(inne niż powinny), wielokrotne wyświetlenie tego samego newsa, itp. Proszę o pomoc w znalezieniu błędów tych i innych jakie dostrzerzecie. Proszę nie oceniać jakosci skryptu ponieważ jest to pierwszy skrypt, który robię tego typu(znaczy, który sam wymyśliłem i ma za zadanie podzielić coś automatycznie na strony). Proszę więc o pomoc w znalezieniu błędów i ewentualne pokazanie teoretycznie innych sposobów zrobienie czegoś takiego. Tablice nie są moją mocną stroną, więc staram się ją rozwijać. Przepraszam za błędy ortograficzne ale sie śpieszyłem ;P. Dzięki z góry. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz, inkrementujesz zmienne o 5 $od_ktorego += 5; $do_ktorego += 5;
Kod Petla | $od_ktorego | $do_ktorego 1. 0 5 2. 5 10 3. 10 15 Jak dobrze zauwazysz to newsa o nr 5,10... pobierasz dwa razy! A w jedenj petli pobierasz 6 newsow, bo liczysz od 0 - 5. Oraz drugi blad, tak powinno wygladac zapytanie SQL 'SELECT (...) LIMIT od, ilosc' a masz '(...) LIMIT od, do'. Wiec zmienna $do_ktorego powinna byc stala, nie zmieniasz jej wartosci. Co do zapytania: "SELECT * FROM `art_komentarze` WHERE `id_artykulu`='".$artykul['id']."'" pole id_artykulu masz w bazie jako TEXT czy INT ? Bo z tego zapytania wynika ze TEXT (poniewaz uzyles apostrofy ' oraz ' ), a powinno INT ![]() Ten post edytował *OuTSideR* 20.07.2010, 13:31:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem jednak błędy nadal występują. Proszę oto strona, na której skrypt jest używany i efekt kodu: www.spychalski.cba.pl
A tu jest poprawiony kod: http://wklej.org/id/366832/ Teraz jednak nie wiem dlaczego zostaje wyświetlony pierwszy zły news bo to nie jest ostatni napisany, a niedosć to jest powtarzany wiele razy. Z góry sory za spam. Temat już zamknięty... Pomógł kumpel ale twoja pomoc *OuTSideR* też sie przydała. Temat zakończony ![]() Ten post edytował Pawel16 20.07.2010, 16:41:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 02:48 |