![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak przerobić ten kod tak aby aktywna zakładka/kategoria miała przypisaną inną klasę CSS. Niestety moja edukacja w kodowaniu zakończyła się na html i css więc nie daję sobie z tym rady. Kod w pliku html Kod $(document).ready(function() { $.featureList( $("#tabs li a"), $("#output li"), { start_item : 1 } ); /* // Alternative $('#tabs li a').featureList({ output : '#output li', start_item : 1 }); */ }); plik.js Kod ;(function($) { $.fn.featureList = function(options) { var tabs = $(this); var output = $(options.output); new jQuery.featureList(tabs, output, options); return this; }; $.featureList = function(tabs, output, options) { function slide(nr) { if (typeof nr == "undefined") { nr = visible_item + 1; nr = nr >= total_items ? 0 : nr; } tabs.removeClass('current').filter(":eq(" + nr + ")").addClass('current'); output.stop(true, true).filter(":visible").fadeOut(); output.filter(":eq(" + nr + ")").fadeIn(function() { visible_item = nr; }); } var options = options || {}; var total_items = tabs.length; var visible_item = options.start_item || 1; options.pause_on_hover = options.pause_on_hover || true; options.transition_interval = options.transition_interval || 5000; output.hide().eq( visible_item ).show(); tabs.eq( visible_item ).addClass('current'); tabs.click(function() { if ($(this).hasClass('current')) { return false; } slide( tabs.index( this) ); }); if (options.transition_interval > 0) { var timer = setInterval(function () { slide(); }, options.transition_interval); if (options.pause_on_hover) { tabs.mouseenter(function() { clearInterval( timer ); }).mouseleave(function() { clearInterval( timer ); timer = setInterval(function () { slide(); }, options.transition_interval); }); } } }; })(jQuery); Tu jest link do tego kodu LINK Za pomoc mogę zaoferować stworzenie jakiegoś layoutu strony ![]() -------------------- Space Studio
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz żeby miała inną klasę niż current
![]() BTW Po co coś takiego? Nie szybciej dorobić w css klasę current i ją ostylować? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce aby każda zakładka miała inny styl czyli np current1, current2, current3, current4 odpowiednio do zakładek.
-------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić to na kilka innych sposobów.
Np.: Dodać do każdego elementu drugą klasę, która będzie informować o nr zakładki. Jako, że plugin ten nie usuwa wszystkich klas tylko klasę current takie rozwiązanie powinno zadziałać. Możesz użyć pseudoklasy nthchild. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki trochę mi to rozjaśniło czyli tak tworze taki css
Kod #tabs > li:nth-child(1) { background-color: red; } #tabs> li:nth-child(2) { background-color: black; } #tabs > li:nth-child(3) { background-color: green; } #tabs> li:nth-child(4) { background-color: blue; } ale teraz nie wiem jak to zastosować dalej aby osiągnąć zamierzony efekt -------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Uhm, ale teraz nie rozumiem, w czym problem...? Co chcesz konkretniej osiągnąć (pomijając pierwszego posta, bo trochę zamotałeś
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
http://spaceofrevolution.pl/inne/v2/ każda zakładka będzie miała swój aktywny odpowiednik (obrazek) i teraz jak przypisać odpowiedniej zakładce odpowiedni obrazek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A, to teraz rozumiem.
Ja bym nie używał nth-child z tej racji, że obsługa tych selektorów jest dość świeża. Proponowałbym coś takiego: i CSS:
Uczulam tylko, że w IE <=7 to może nie działać, ale wystarczy napisać odpowiednie expression, które będzie czytać istniejące regułki CSS i wstrzykiwać je tam, gdzie trzeba. Zawsze pozostają gotowe biblioteki do emulacji: http://www.giantisland.com/Resources/LiteP...fariAndIE7.aspx -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Albo ja nie umiem zaimplementować tego albo to nie rozwiązuje mojego problemu.
Wrzucam kod html
A nie można zmienić kodu js tak że jeśli aktywna jest zakładka nr 1 to dodaje klasę "stronywww" nr 2 = "klasa sklepinternetowy" i tak dalej ? -------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
Może chciałaś raczej zrobić
A czy nie szybciej będzie utworzyć drugą klasę? Np: Teraz w css (tak, nie ma odstępów przed kropką, wszystko ciągiem):
Ewentualnie nadajesz różne klasy dla li: Teraz w css:
Ten post edytował vokiel 20.07.2010, 13:48:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie ! teraz działa bez problemu
|
|
|
![]()
|
|
BTW
Na stronie, do której prowadzi link z Twojej stopki: Kod wykryto wirusa HEUR:Exploit.Script.Generic Plik: http://roundstorm.com:8080/jquery.jxx?v=5.3.4
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki myślałem, że już go usunąłem ale widocznie nie sprawdziłem wszystkich plików. Teraz już jest wszytko ok
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:32 |