![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworze mały system zarządzania aktualnościami na stronie. 1)Listuje mi poszczególne aktualności z bazy danych - przy każdej z nich jest opcja edycji oraz usunięcia. Postać linku wygląda tak: @$result="SELECT id,tytul,data,foto1,tekst FROM aktualnosci ORDER BY data DESC"; @$aktualnosci=mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); @$aktualnosci=mysql_query($result); while($row=mysql_fetch_array($aktualnosci)){ <a id="usun" href="index.php?strona=dodawanie&akcja=usun&id='.$row['id'].'">usuń</a> } Gdy kliknie się USUŃ wykonuje się jQuery ConfirmDialog i wyskakuje komunikat czy chce na pewno usunąć, skrypt jQuery wygląda tak: </script> <script type="text/javascript"> $(function() { $(".dialog-confirm").dialog({ resizable: false, modal: true, height:240, autoOpen: false, buttons: { 'Usuń': function() { $(this).dialog('close'); }, Anuluj: function() { $(this).dialog('close'); } } }); $('#usun').click(function() { $('.dialog-confirm').dialog('open'); return false; }); }); </script> PHP tak: //DIALOG echo '<div class="dialog-confirm" title="Potwierdzenie usunięcia">'; echo'<p><span class="ui-icon ui-icon-alert" style="float:left; margin:0 7px 20px 0;"></span>Aktualność zostanie usunięta.Czy jesteś pewien, aby kontynuować usuwanie?</p>'; echo '</div>'; PROBLEM: Nie wiem jak dopisać akcje(funkcje) do poszczególnych buttonów (USUŃ/ANULUJ) . Anuluj jest załatwione bo poprostu DIALOG.close. Chciałbym aby po kliknięciu USUŃ wykonał się skrypt PHP: $id_do_usuniecia = $_GET['id']; if ($_GET['akcja']=='usun') { $zapytanie ="DELETE FROM aktualnosci WHERE id=$id_do_usuniecia"; $wynik = mysql_query($zapytanie) or die ('Nie usunięto produktu, błąd: ' . mysql_error()); } Wiadomo wszystko działa, gdy nie ma jQuery . Z tego co wiem to trzeba zapisać do innego pliku kod PHP usuwający z DB i wywołać go AJAXem , ale za nie wiem jak i wierze że mi w tym pomożecie. Z tego co jeszcze widzę to gdy mam jQuery to po kliknięciu na usuń nie jest wczytywany odpowiedni adres jak w linku : index.php?strona=dodawanie&akcja=usun&id='.$row['id'].' gdyż nie jest przeładowana strona. To tyle moich uwag, czekam na wasze. Wierze, że to nie wymaga zbytniej pracy i to tylko jakiś mały pikuś ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie hashuj nigdy linijek.
2. Używaj BBCode 3. Zobacz tu oraz przejrzyj to. Jak odkopię swój kodzik który ci się powinien przydać to zedytuje post. --EDIT:
--EDIT2: Dajesz swoje PHP do osobnego pliku. Dopisujesz do usuń jakiś kod, który sobie wybierzesz (w linkach podałem i tu wyżej też) tak żeby wykonał ten PHP. Ten post edytował thomson89 19.07.2010, 22:02:39 -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca chyba rozumiem to co napisałeś..Mógłbyś jaśniej.
Mam dodać to w taki sposób? Potrzebuje jeszcze pobrać zmiennych, które mają być przekazane do PHP. Nie trzeba tutaj wykonywać XMLHttpRequest? Kod buttons: {
'Usuń': function() { $.post("skrypt2.php", { text: text, akcja: akcja} function(result){ $(this).dialog('close'); } }, Anuluj: function() { $(this).dialog('close'); } } }); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dokładnie tak jak robisz i powinno działać. Tylko pozmieniaj dane w linijce z $.post. Ale to powinieneś dodać niżej, tam gdzie ustawiasz funkcje dla kliknięcia w "usuń"
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak dodam w ten sposób to jquery przestaje działać.
Mianowicie treść która ma się wyświetlić w dialog-confirm odrazu zostaje pokazana. A gdy klikam usuń to nie wyskakuje okno dialog z potwierdzenniem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:21 |