![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy ze mam w bazie zdjecia ktore maja takie numery id: 5, 6, 7, 8, 9
Chcialabym zadac tak pytanie aby pobrac zdjecia w takiej kolejnosci: 6, 7, 8, 9, 5 lub: 7, 8, 9, 5, 6 lub: 8, 9, 5, 6, 7 itd.. Chodzi o to aby pobrac dane od okreslonego id poczawszy.. Czy jest wogole taka mozliwosc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób tak
wtedy pobierzesz zdjęcia wg tej kolejności co id -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mnie nie zrozumieliscie.. chcialabym poprostu zaczac pobieranie rekordow od srodka i zatoczyc petle..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Oprócz IN i wymieniania żmudnego wszystkich po kolei możesz użyć BETWEEN.
EDIT: A co do dodatku... Można. Na kilka sposobów. Albo wyniki z bazy wrzucasz do tablicy wpierw i nią manipulujesz, albo robisz 2 pętle while. Pierwsza przesuwa wskaźnik wyniku do określonego miejsca i leci do końca, druga leci od początku do określonego wskaźnika wyniku. Przykład? Masz w wyniku 10 rekordów. Startować chcesz od 6. 1. Przesuwasz wskaźnik na ów 6 rekord 2. Czytasz wszystkie rekordy do końca. 3. Ustawiasz wskaźnik na początku wyników 4. Czytasz wszystkie rekordy od pierwszego do 5. Przyda się licznik i funkcja przesuwająca wskaźnik - mysql_data_seek. EDIT2: Oprócz tego przypomniało mi się jeszcze jedno. W klauzuli ORDER BY możesz nakazać ścisłe trzymanie się kolejności. Przykład? W takim wypadku dostaniesz wyniki dokładnie w tej kolejności jak chcesz, bez kombinowania po stronie PHP.
Powód edycji: [thek]: Gdy pisałem, nie było doprecyzowania :)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
dziekuje, teraz wiem w ktora strone mam isc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 05:59 |