![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
czy ktos zna jakis sensowny sposob na export tablicy asocjacyjnej do xml. czytalem ze w php5 ma byc funkcja ktora bedzie to umozliwiala niestety nie moge jej namierzyc i wyglada na to ze pozostanie mi napisanie wlasniej chyba ze grupowicze mnie oswieca. pozdr. marcinko |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak taka tablica miałaby w XML wyglądać? Bo można np:
1) serialize -> html_entities -> wrzucamy bezpośrednio 2) serialize -> CDATA 3) WDDX 4) xmlrpc_encode |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba nieprecyzyjnie sie wyrazilem .... chodzilo mi nie o zserializowanie calej tablicy i wepchniecie jej do xml, a rozbicie jej na nazwy pol ktore maja byc utworzone z nazw indexow tablicy i wartosci pol ktore maja stanowic wartosci z tablicy asocjacyjnej, wydawalo mi sie ze funkcja ktora wykonuje cos takiego miala zostac wbudowana w php5
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przydal by ci sie parser, ktory zapisze tablice w formacie xml, po czym zapisze do pliku. Poszukaj na www.google.pl, lub na forum parsera do xml.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat przydal by ci sie parser, ktory zapisze tablice w formacie xml, po czym zapisze do pliku. Poszukaj na www.google.pl, lub na forum parsera do xml.
![]() co masz na mysli piszac "forum parsera do xml"? slyszalem o mechanizmie w php5 ktory mial idealenie realizowac to zadanie nie wiem jednak czy na planach sie nie skonczylo, bo oprocz simplexml i kilku innych rzeczy w dostepnej dokumentacji do php5 nic nie znalazlem. pisac cos samemu czy jest dostepny jakis sensowny wbudowany mechanizm? pozdr. marcinko |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja niestety nie wiem o takowym.
Jakbyś zabierał się samemu, to sugeruję DOM. Całość jest banalna, mniej więcej: [php:1:0a4d18dc26]<?php $doc = new DomDocument(); $root = $doc->createElement("root"); $doc->documentElement = $root; //chyba tak to się robi... foreach ($tablica as $key => $value) { $el = $doc->createElement($key); $el->appendChild($doc->createTextNode(html_entities($value))); $root->appendChild($el); } echo $doc->saveXML(); ?>[/php:1:0a4d18dc26] Funkcja czysto edukacyjna, zero gwarancji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
marcinko :
Cytat napisalem przeciez ze szukam analizatora - parsera do takiej struktury
sam napisales Cytat zna jakis sensowny sposob na export tablicy asocjacyjnej do xml
wiec mowie zebys poszukal parsera, ja sam napisalem takia klase ktora wynik z mysql wrzuca odpowiednio sformatowany w znaczniki w plik xml... caly kod ogranicza sie do [php:1:d94ce2b5d3]<?php $zapytanie = "SELECT nazwa,producent,indeks,cena FROM produkty Where produkt_id<'1000'"; $xml = new ace_xml; $dane = $xml -> xml_mysql($zapytanie); $dane2 = $xml -> xml_make("legsanit_1.xml","Legsanit db backup","produkt",$dane); ?>[/php:1:d94ce2b5d3] Cytat co masz na mysli piszac "forum parsera do xml"?
napisalem Cytat Poszukaj na www.google.pl, lub na forum parsera do xml.
czyli ze mozesz poszukac na google parsera, lub na forum mozesz poszukac parsera do xml'a. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja niestety nie wiem o takowym.
Jakbyś zabierał się samemu, to sugeruję DOM. Całość jest banalna, mniej więcej: [php:1:f5f2e56a16]<?php $doc = new DomDocument(); $root = $doc->createElement("root"); $doc->documentElement = $root; //chyba tak to się robi... foreach ($tablica as $key => $value) { $el = $doc->createElement($key); $el->appendChild($doc->createTextNode(html_entities($value))); $root->appendChild($el); } echo $doc->saveXML(); ?>[/php:1:f5f2e56a16] Funkcja czysto edukacyjna, zero gwarancji. dzieki nie dokladnie o to mi chodzilo ale chyba rzeczywiscie napisze po swojemu w taki sposob |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:25 |