![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem, i nie wiem jak go rozwiązać, otóż chcę wyświetlać na stronie jeden najnowszy rekord z bazy danych. Ma ktoś pomysł, rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORDER BY i LIMIT w zapytaniu sql.
-------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj trzeba podać ID wpisu tak? ..ale ja chce najnowszy wpis wyświetlić a on nie będzie miał cały czas takiego samego id Usiądź do kursów i poczytaj najlepiej... albo rusz swoje szanowne cztery litery i zajrzyj do manuala MySQL, podajesz nazwę pola a nie jego wartość... -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj trzeba podać ID wpisu tak? Nie. Po ORDER BY dajesz nazwe pola, np id lub nr, w kazdym razie pole gdzie masz unikalny identyfikator. Jesli nie masz takiego pola, w sensie unikalnego, to sobie stworz, dajesz wtedy autoincrement i za kazdym razem gdy dodawany jest rekord, id rosnie. Zapytanie wyzej wywoluje najwyzszy mozliwy id. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 17:31 |