![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam takie pytanie odnośnie bezpieczeństwa plików konfiguracyjnych, które zawierają w sobie zmienne lub dane raczej BARDZO nie do wglądu.
Ja zazwyczaj trzymam pliki tego typu przed katalogiem public_html w formacie *.php, a co jeśli nie ma takiej możliwości i dam to do jakiegoś katalogu głównego? Czy ludzie niepowołani mogą sie dostać do tego typu pliku? Jak to robią, a wszczególności jak się przed tym bronić? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli dasz je z rozszerzeniem .php to chyba ich nie zobaczą?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
no a niby jak to można obejść bo ja sądzę że się nie da. jak by się dało to kody stron wypływały by w sieć.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Da się jeśli wysypie się serwer www, który zaserwuje dany plik wysyłając go do przeglądarki jako plain/txt. Ale jeśli coś takiego nastąpi to generalnie serwer można uważać za przejęty.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
http://www.beldzio.com/bezpieczenstwo-dostepu-do-plikow - ostatni punkt
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli dasz je z rozszerzeniem .php to chyba ich nie zobaczą? Chyba, ze sciagna strone, wtedy wszystkie pliki .php sa sciagane i mozna sobie poogladac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie wiem, jak jest z plikami .ini oraz .conf slyszalem, ze te pliki nie sa sciagane, wiec jest szansa na ukrycie danych. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 07:58 |