![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam klasę, ma ona metodę która includuje plik przyjęty z parametru $file. Jeśli bezpośrednio z metody chcę wyświetlić coś z includowanego pliku to działa, ale jeśli najpierw wywołam metodę z obiektu klasy a potem próbuję echo'wać tą zmienna to już nie działa, nie wiem dlaczego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej kawalek kodu, bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam klase i jej metode
dziala, no, prawie bo dajmy na to ze jako parametr podam plik.php, zrodlo pliku plik.php wyglada tak
a plik index.php [cos] $cache = new Cache; $cache->loadCache( 'plik.php' ); echo $timeout; [cos i nic sie nie pokazuje ale jak do metody dopisze to echo $timeout to tak, tylko że ja mogę chcieć wyświetlić różne dane z różnych plikow a nie zdefiniuje wszystkiego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj może w pierw o zasięgu zmiennych i o include/require [prawie jeden czort]... pomijając to include u Ciebie będzie to wyglądało tak:
u Ciebie includowany plik nic nie zwraca ani przez echo ani przez opuszczenie kodu php... można zrobić by include zwracało jakąś wartość do zmiennej ale tego nie preferuję - jeśli gdzieś includuję plik w metodzie gdzie zawsze może być inny i całkiem co innego przedstawiać [w sensie, że ten inkludowany plik mało ma wspólnego z głównym ciałem obiektu/funkcji] to najczęściej przy widokach a wygenerowaną treść z tego pliku przechwytuję do zmiennej w ten sposób:
zwróć uwagę na funkcje ob_start, ob_get_contents i ob_end_clean... tutaj akurat nie zwracałem w tej metodzie wyniku tylko przypisywałem do zmiennej ale nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast $this->wynik przypisać wartość do wewnętrznej zmiennej $wynik po czym na końcu metody zwrócić przez return $wynik; -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 05:55 |