![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę zrobić taką strukturę plików na serwerze, opartą na drzewie, że nazwa pliku jest jednocześnie ścieżką do niego. Np. plik o nazwie 5870 będzie się znajdował w [...]/5/8/7/0/5870 Dobre w tym jest to że dostęp do pliku jest szybki, i nie ma tutaj problemu z wyszukiwaniem. Natomiast chce zapytać czy nie wpłynie na wydajność ilość tych folderów, których będzie tyle ile ostatni (najwyższy numer pliku). Co np. gdy będzie na serwerze milion folderów ? pozdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
mkdir - masz w komentarzach funkcję, która tworzy drzewo wg ścieżki.
str_split - sobie rozdzielasz ciąg na poszczególne znaki Cytat Natomiast chce zapytać czy nie wpłynie na wydajność ilość tych folderów, których będzie tyle ile ostatni (najwyższy numer pliku). Co np. gdy będzie na serwerze milion folderów ? Jak tyle ile ostatni? Poza tym, jeśli każdy plik będzie trzymany w osobnym katalogu, to raczej będzie to trochę bez sensu; podziel sobie wtedy tak, aby tworzyło się drzewo z tysięcy i setek; bardziej się rozdrabniać - imho - nie ma co. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli możesz zmień system plików na taki z szybkim wyszukiwaniem zamiast się babrać w takie rzeczy. Zresztą jeśli nazwy będą liczbowe to nie powinno być problemów z szybkim ich sprawdzeniem.
Ale ja w tej dziedzinie specjalistą nie jestem ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~SHiP - nawet na dedykach nieraz nie ma możliwości manipulacji systemem plików...
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:50 |