![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam problem z moim zdaniem banalnym schematem. Mam następującą strukturę bazy:
Kod Plane: columns: id: type: integer(4) primary: true autoincrement: true name: type: varchar(64) notnull: true type_id: type: integer(4) primary: true price_id: type: integer(4) primary: true active: type: boolean notnull: true default: true Reservation: columns: id: type: integer(4) primary: true autoincrement: true start_date: type: time notnull: true end_date: type: time notnull: true plane_id: type: integer(4) relations: Plane: foreignType: one Po wywołaniu taska "symfony build:all ..." tabele w bazie tworzone są w taki sposób, że obie są połączone dwukierunkową relacją. Najprościej mówiąc Doctrine tworzy klucz obcy nie tylko w tabeli "reservation" (jak w/g mnie powinno wynikać z powyższego schematu), ale także w "plane". Relacje w pozostałych tabelach, które wcześniej miałem w tym samym YMLu tworzone były prawidłowo. Co lepsze - jeśli zakomentuję/usunę z definicji tabeli "plane" pola "type_id" i "price_id", to relacja zostanie prawidłowo utworzona. Podsumowując: jak za pomocą tasków "symfony doctrine:build" wygenerować tabele z powyższego schematu, tak by relacja między nimi była jednokierunkowa, tworzona tylko w tabeli "reservation", bez FK w tabeli "plane"? Używam symfony 1.4.7-DEV i MySQL 5.1.41. Liczę na Was koledzy, bo naprawdę tu utknąłem. Pozdrawiam. PS. Aż wstyd, że dwa dni się z tym męczę, a dopiero teraz zauważyłem, co może być nie tak. Po jaką ch.....ę dałem "primary: true" w definicji "type_id" i "price_id"? Umówmy się, że to przez upały, ok? Sorki za zaśmiecanie i pozdrawiam. Ten post edytował luck 17.07.2010, 06:20:41 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:41 |