![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. W moim przypadku jest to przedszkole zaawansowane więc proszę o wyrozumiałość
![]() Otóż chciałbym się dowiedzieć jak można przypisać tekstowi zawartemu w formularzu (HTML) jakąś wartość. Formularz wygłąda tak: <form action="index.php" method="post"> <textarea input type"text" name="pole" cols="90" rows="35">Tu wklej tekst</textarea> <br/> <input type="submit" value="Zrób to!" /> </form></center> Moim celem jest późniejsza obróbka tekstu przy użyciu PHP. Problem polega na tym, że nie wiem jak "przesłać" tekst do skryptu PHP, żeby go obrobić. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? Ten post edytował kapuch 14.07.2010, 21:04:17 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem tak zrobić i coś jest nie tak.
Zapodałem tą linijkę od Ciebie i na końcu dałem print $_POST; żeby zobaczyć czy to pole mi się wyświetli. <? $_POST['pole']; print $_POST; ?> Niestety tekst się nie wyświetla, na ekranie widać tylko słowo "array" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
? Jak już to tak
~matrioshq, zmienna $_POST jest tablicą. Jak chcesz wyświetlić to użyj print_r Ten post edytował Wicepsik 15.07.2010, 11:22:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No więc stworzyłem wg Waszych porad coś takiego:
<?=$_POST['pole']; print_r($_POST); ?> Ale chyba nadal robię to źle bo efekt końcowy jest taki, że wyświetla mi: Array ( [pole] => Tekst do wyświetlenia ) Chyba będę musiał poczytać o tych tablicach ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba o to Ci chodzi. Tak jak napisałeś wcześniej ( print_r($_POST); ) nie da się chyba wyświetlić tekstu, najwyżej tak: Ten post edytował Adam_ 15.07.2010, 13:35:27 |
|
|
![]()
|
|
_Adam teraz jest w porządku, wielkie dzięki.
No to mam następny problem. Skrypt ignoruje mi entery <br/> Tekst po prostu jest ze sobą zlany, wszystko w jednej linii. Jest na to jakiś sposób? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Pokaż jak masz zapisany skrypt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już to tak
~matrioshq, zmienna $_POST jest tablicą. Jak chcesz wyświetlić to użyj print_r No ja dobrze o tym wiem, tylko nie wiedzialem co on chcial z ta trescia dalej robic, wiec mu tylko pokazalem gdzie (w jakiej zmiennej) znajduje sie jego tresc ![]() _Adam teraz jest w porządku, wielkie dzięki. No to mam następny problem. Skrypt ignoruje mi entery <br/> Tekst po prostu jest ze sobą zlany, wszystko w jednej linii. Jest na to jakiś sposób? Jesli ci chodzi o entery z textarea, to pier musisz zrobic tak:
Bo w textarea entery zapisywane sa jako \r\n, a nie jako <BR> Tak jak napisałeś wcześniej ( print_r($_POST); ) nie da się chyba wyświetlić tekstu, najwyżej tak: Przeczytaj lepiej co to jest print_r() i kiedy jest to wykorzystywane, bo chlopakowi w glowie namieszasz. Dobrze napisal print_r($_POST), tylko nie zrozumiel dlaczego ma to zrobic, Wicepsikowi zapewne chodzilo o to, aby matrishq wiedzial jakie zmienne ma w tablicy i pod jakimi kluczami sie znajduja, a pozniej odpowiednio (poprzez echo) sie do nich dobral. Ten post edytował kapuch 15.07.2010, 18:10:12 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Oho działa, wielkie dzięki kapuch
Spodziewajcie się w najbliższym czasie dalszych pytań ![]() Hmm a jak połączyć te dwie pogrubione linijki by były wykonywane razem? <?php $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['pole']); $tresc = str_replace(array('wyraz1', 'wyraz2'), '', $_POST['pole']); print_r($tresc); ?> Przy takim skrypcie wykonywane jest tylko drugie polecenie, natomiast 1sze jest pomijane. |
|
|
![]()
|
|
Bo w tej drugiej czynnosci musisz zamiast $_POST[] uzywac juz $tresc - bo to jest zmienna ktora przechowuje tresc, ktora zostala przerobiona w pierwszej linijce.
Poza tym pisalem juz, zebys nie uzywal print_r do wyswietlania zmiennej, tylko echo. print_r jest do czegos innego. Ten post edytował kapuch 16.07.2010, 11:16:00 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki, wszystko OK.
No i mam następny problem. Chcę, żeby skrypt wykonywał się w textarea. Ten fragment kodu wygląda tak:
Problem w tym, że polecenie z 6. linijki przestało działać poprawnie, gdy skrypt umieściłem w textarea. Zamiast przejść do następnej linii wyświetla mi się znacznik <br/> Polecenie z 8. linijki działa w porządku. Aha zapomniałem dodać, że gdy skrypt nie był umieszczony w dokumencie html, wszystko było OK, natomiast dopiero gdy zapodałem to między <textarea>...</textarea> problem się pojawił. Ten post edytował matrioshq 16.07.2010, 17:32:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak ktoś z chłopaków napisał, w textarea nowa linia to \r\n, a w HTML-u to <br /> więc jeśli tekst chcesz wypisać bezpośrednio w HTML-u, to musisz mieć tam <br />, żeby respektowało nowe linie. Natomiast wypisując coś w textarea, musisz mieć \r\n.Więc jeśli pobrałeś tekst z textarea i chcesz go również wpisać do textarea, to pomiń linię 6:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:21 |