![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co jest lepsze do zabezpieczenia tekstu przesyłanego przez POST do bazy?
mysql_real_escape_string czy addslashes a może coś innego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno lepsze i bezpieczniejsze jest: mysql_real_escape_string
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry że się wpierdzielam do tematu ale czy zainkludowanie tego na każdej stronie będzie dobrym zabezpieczeniem?
Ten post edytował matiszon 14.07.2010, 14:46:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem po co nadpisujesz metody $_POST i $_GET. Poza tym zależy co dalej będziesz z tym robił. Mysql_real_escape_string nadaje się dobrze do bazy danych, ale w innym przypadkach bardzo dobre będzie htmlentities.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo w postach i getach przekazywane sa dane do bazy.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No wiem ale czasami coś trafia przez post/get i warto przefiltrować to najpierw pod względem sql injection
![]() |
|
|
![]()
|
|
No wiem ale czasami coś trafia przez post/get i warto przefiltrować to najpierw pod względem sql injection ![]() Dobrze, że mi powiedziałeś, bo nie wiedziałem ![]() Też pytam się po cholerę nadpisujesz $_POST i $_GET, a Ty mówisz, że tak się robi, to próbuje Cię wyprowadzić z tego złego nawyku. Przechwytujesz tylko te wartości $_POST/$_GET, które potrzebujesz (po co całe?) a następnie filtrujesz i zapisujesz w zmienne $cleanVars (lub podobne, aby wiedzieć, że te zmienne przechowują przefiltrowane wartości) i wstawiasz sobie do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Ale mi sie nie chce
![]() $_POST['var1'] = mysql_real_escape_string($_POST['var1']); $_POST['var2'] = mysql_real_escape_string($_POST['var2']); $_POST['var3'] = mysql_real_escape_string($_POST['var3']); Bo przecież w formularzy wysyłać będę nie kiedy więcej niż jedną wartość. A tak to dam tamtą pętle w jakimś include które jest na każdej podstronie i po kłopocie ![]() |
|
|
![]()
|
|
To po co się pytasz na forum, skoro wiesz lepiej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak uważasz, że walenie mysql_escape_string po wszystkich tablicach superglobalnych to odpal sobie taki skrypcik:
i w formularz wpisz coś z cudzysłowami, np "o'brien". I teraz pomyśl sobie, że wartość z formularza chcesz wyświetlić na ekran, nie zapisywać do bazy ... ciągle ci się zdaje, że lepiej coś takiego dawać do wszystkiego? Lenistwo nie popłaca ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
zordon - niby jest stripslashes
![]() Co do dawania wszystkiego na starcie w escape to jednak mała pomyłka. A jak jesteście leniuchy i nie chce wam się wszystkiego z osobna escapować to nauczcie się jakiegoś frameworka lub napiszcie sobie własny ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 11:03 |