Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> zabezpieczenie pliku exel
baltazar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam takie pytanko, czy da się zabezpieczyć plik exel-a hasłem? Czyli jak będę go otwierał to wyskoczy mi okienko z prośbą o podanie hasła.
Mam wrażenie że tego typu rzeczy nie można robić w php-ie.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
zakręcony

-----

Nie zabezpieczaj pliku, zabezpieczaj możliwość pobierania winksmiley.jpg

--------------------
Rachunkowość w biurze we Wrocławiu: biuro rachunkowe wrocław, miejca parkingowe przy Okęciu parking Okecie.
+Quote Post
baltazar

-----

A co jeśli ten plik wysyłam mailem ? winksmiley.jpg
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Pytanie... A co ma wspólnego PHP z excelem? Jeśli coś ma być zabezpieczone, to sam plik powinien umożliwiać opcję hasła. Jeśli nie, musisz szukać sposobu by nałożyć to odgórnie. Przykładem jest pakowanie pliku do RAR z hasłem. Koleś ściągnie plik, ale zanim go otworzy będzie musiał rozpakować i wtedy wyskoczy mu monit o hasło. Oczywiście zawsze można "łamać hasło" programami, ale wystarczy odpowiednio długie, ze znakami i cyframi a potrwa to niesłychanie długo.

I tak. Da się. Excel sam w sobie posiada opcję zakładania hasła. Sam poszukaj w necie jednak. Podpowiem, że powinno się zacząć od strony producenta programu, czyli http://office.microsoft.com/pl-pl/

EDIT: Jeśli dane są dla niego ważne niech zabezpieczy na każdym poziomie smile.gif Możliwość pobrania, możliwość podejrzenia (plik spakowany w RAR z hasłem czy jakaś inna metoda) i jeszcze bonusem hasło na sam plik/skoroszyt. Tyle zabezpieczeń zniechęcić może na przyszłość usera, który będzie miał kopię i brak haseł ( czytaj lewa kopia ).
Powód edycji: [thek]: Tak dla przedmówców...

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
fander

-----

Witam

Chcesz generować pliki exel-a w php a następie wysyłać je do jakiejś osoby mailem, również za pośrednictwem php ?
+Quote Post
baltazar

-----

Cytat(fander @ 14.07.2010, 09:08:18 ) *
Witam

Chcesz generować pliki exel-a w php a następie wysyłać je do jakiejś osoby mailem, również za pośrednictwem php ?

Tak właśnie chciałbym zrobić smile.gif

Cytat(thek @ 14.07.2010, 09:06:05 ) *
Pytanie... A co ma wspólnego PHP z excelem? Jeśli coś ma być zabezpieczone, to sam plik powinien umożliwiać opcję hasła. Jeśli nie, musisz szukać sposobu by nałożyć to odgórnie. Przykładem jest pakowanie pliku do RAR z hasłem. Koleś ściągnie plik, ale zanim go otworzy będzie musiał rozpakować i wtedy wyskoczy mu monit o hasło. Oczywiście zawsze można "łamać hasło" programami, ale wystarczy odpowiednio długie, ze znakami i cyframi a potrwa to niesłychanie długo.

I tak. Da się. Excel sam w sobie posiada opcję zakładania hasła. Sam poszukaj w necie jednak. Podpowiem, że powinno się zacząć od strony producenta programu, czyli http://office.microsoft.com/pl-pl/

EDIT: Jeśli dane są dla niego ważne niech zabezpieczy na każdym poziomie smile.gif Możliwość pobrania, możliwość podejrzenia (plik spakowany w RAR z hasłem czy jakaś inna metoda) i jeszcze bonusem hasło na sam plik/skoroszyt. Tyle zabezpieczeń zniechęcić może na przyszłość usera, który będzie miał kopię i brak haseł ( czytaj lewa kopia ).

Spraw wygląda tak,
generują sobie w php-ie plik exela i chciałbym go zabezpieczyć ww sposobem bo ten plik muszę wysłać mailem. Co do przejrzenia strony producenta, jestem leniwy strasznie ale z tego co wiem to microsoft nie udostępnia swoich algorytmów hasłowania smile.gif plików.
W każdym razie, myślałem że ktoś się spotkał już z takim problemem i rozwiązał go za pomocą jakieś klasy php lub innego języka...
Tylko zapytałem smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:46