![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Skąd: Piła/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z htaccessem. Otoz jest sobie adres w postaci: www.domena.pl/ad16219.htm oraz adres www.domena.pl/ad16219.htm?catid=2 który wskazuje na dokładnie tą sama podstrone co adres pierwszy. Jaką regułę w htaccess'ie zrobić aby przekierować drugi adres na pierwszy? catid=2 to kategoria, ktorych jest wiecej wiec musi to byc regula uniwersalna dla kazdej dowolnej kategorii. Oczywiscie jest to jeden adres a takich duplicatow jest wiecej wiec potrzebuje uniwersalna regule, ktora adresy tego typu przekieruje na jeden adres. Kombinowalem w htaccessie ale noga jestem i niewiele z tego mi wyszlo. Z gory dziekuje za pomoc. Kod php_flag register_globals off
php_flag magic_quotes_gpc on RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ad(.*)\.htm$ /detail.php?id=$1 [L] RewriteRule cat(.*)\.htm$ /index.php?catid=$1 [L,QSA] RewriteRule user(.*)\.htm$ /user_info.php?user_id=$1 [L] RewriteRule ^index.php$ http://www.praca.zagranica.net/$1 [R=301,L] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^praca.zagranica.net(.*) [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.praca.zagranica.net/$1 [R=301,L] Ten post edytował marlonk 13.07.2010, 18:10:19 -------------------- Symbolika
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 3 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to przyklad u mnie index.html zastepuje index.php :
Kod Options FollowSymLinks
RewriteEngine On RewriteRule ^index.html$ index.php [L] Ten post edytował mrk9109 13.07.2010, 18:24:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Skąd: Piła/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak to przyklad dla jednego konkretnego adresu.. a ja potrzebuje uniwersalnego dla kazdej podstrony tworzonej dynamicznie, ktora ma postac www.domena.pl/[tu numer ogloszenia].htm?catid=[tu numer kategorii] i przekierowac go na adres www.domena.pl/[tu numer ogloszenia].htm. Niestety z .htaccessem nie mialem za wiele wspolnego ; /
-------------------- Symbolika
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 3 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli chodzi ci o wykorzystanie zmienej itp poczytaj tu dokladnie masz krok po kroku opisane nawet przyklad podobny do twojego :
http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/ |
|
|
![]()
|
|
tak z ta drobna roznica, ze tam jest przyklad podobny ale nie taki sam:
a. Jedna zmienna w adresie www.strona.pl/index.php?zmienna=25 a chcemy uzyskać: www.strona.pl/index-25.htm wystarczy reguła: RewriteRule ^index-([^-]*).htm$ index.php?zmienna=$1 w miejsce ([^-]*) wstawiana jest wartość zmiennej $1 a ja nie chce przekazywac zmiennej z konca adresu tylko usunac tą zmienna i zostawic adres bez zmiennej. Mam adres www.domena.pl/ad16219.htm?catid=[zmienna] a chce adres bez ?catid=[zmienna] -------------------- Symbolika
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:04 |