![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 9.07.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.. nigdzie nie ma konkretnego rozwiązania.
Wyszukałem masę skryptów logowania ale niestety żaden nie działa. ![]() Ostatnio więcej uwagi poświęciłem temu:
Niestety nie działa. Nie wiem co jest nie tak. Dodam że tabela w bazie danych z użytkownikami nazywa się test_users. A login jest zapisany jako nick Hasło natomiast jako pass Próbowałem już kilkanaście różnych kombinacji. Zmieniałem nazwy konto na nick itd. ale nie przynosi to pożądanego rezultatu. Proszę o wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... zapytanie jest złe.polaczenie z baza danych masz?trzymasz w tym pliku #
require('conf.inc.php'); czy wogole nie masz? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 9.07.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ten plik i są tam wpisane dobre dane do połączenia z bazą.
Plik jest w takim formacie: Kod $db->dbb="nazwa bazy";
$db->dbl="nazwa usera"; $db->dbh="hasło"; $db->host="localhost"; $db->pref="test_"; $pref="test_"; $db->conect();?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Błąd jaki wywala jak zmieniłem na twoją linijkę:
Kod Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/refbackb/domains/refbackbank.com/public_html/v4/login.php on line 21 Plik konfiguracyjny: Kod <?php /** * @author matx132 * @copyright 2009 */ if (!defined("refbackbank") || !INDEX) { header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently"); header("Location: http://refbackbank.com/"); exit; } $db->dbb="nazwa bazy"; $db->dbl="nazwa usera"; $db->dbh="hasło do bazy"; $db->host="localhost"; $db->pref="test_"; $pref="test_"; $db->conect();?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 12 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zupełnie jakiś ten kod jest dziwny. Na początku sprawdza czy istnieją zmienne konto i password, a potem czy są one puste, zamiast zrobić to za jednym razem. Ten warunek z różne od niczego jest zbędny. Po drugie, czy w bazie masz zakodowane hasło podwójnie? tzn. czy trzymasz w bazie hasło które jest zakodowane najpierw md5 a potem sha1?
Ten post edytował lessi 12.07.2010, 19:19:48 |
|
|
![]()
|
|
Hasło jest zakodowane tylko przez sha1
Ten post edytował boro11 12.07.2010, 21:05:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
H4eX, dzięki za pomoc ale się poomylilem i jest sha1 a nie md5.
Zmieniłem oczywiście na poprawne w kodzie ale nadal wywala error:
Czyli zapytanie jest źle napisane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
caly plik podaj , zle zapytanie masz , jakie bledy ci wywala? co ci wywala?
Cofnij jak było, to co on napisał jest błędne. Zrób tak:
Ten post edytował H4eX 12.07.2010, 21:14:01 |
|
|
![]()
|
|
Co wlasciwie okresla to 'konto' w tym zapytaniu?
Czy jest to nazwa rekordu gdzie trzymane sa nazwy uzytkownikow? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 12 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co wlasciwie okresla to 'konto' w tym zapytaniu? Czy jest to nazwa rekordu gdzie trzymane sa nazwy uzytkownikow? Nie 'konto', tylko '$konto' to jest różnica. Ty to powinieneś wiedzieć. Może przetłumaczę całe zapytanie na polski, jeżeli dopiero zaczynasz:
Wybierz kolumnę id z tabeli user, gdzie rekord w kolumnie login jest równa zmiennej konto i rekord w kolumnie password jest równy zmiennej password. W tym znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Mi wygląda na poprawnie zapisane spróbuj może zamiast linijki 21 i 23 dać Ten post edytował lessi 13.07.2010, 16:57:27 |
|
|
![]()
|
|
czyli zamiast login powinienem miec nick jesli tak mam zapisane w bazie?
Jesli tak to z password postepuje analogicznie i zmieniam na pass ? |
|
|
![]()
|
|
czyli zamiast login powinienem miec nick jesli tak mam zapisane w bazie? Jesli tak to z password postepuje analogicznie i zmieniam na pass ? Nie w bazie danych powinieneś mieć kolumny login i password. I powinien się znaleźć rekord z nick i pass. A zapytanie pozostaje. Najlepiej będzie jakbyś wrzucił to na jakiś serwer Ten post edytował lessi 14.07.2010, 09:53:48 |
|
|
![]()
|
|
Zmiana zapytania na twoje nie pomaga.
Taki coś mam w bazie: ![]() Próbowałem znowu masę kombinacji z twoim zapytaniem ale nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak haseł nie masz w bazie
![]() Napisz to od nowa - lepiej to ci wyjdzie na zdrowie. -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam ale z nudów je zamalowałem odpowiednimi kolarkami
![]() Edit: Słuchając twojej rady znalazłem nowy skrypt z tej strony: http://www.phpeasystep.com/phptu/6.html Ale niestety znowu nic nie układa się po mojej myśli. Wywala mi taki błąd: Kod Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/refbackb/domains/refbackbank.com/public_html/v4/checklogin.php on line 27 Wrong Username or Password Sprawdzałem temat w PHPpedia.pl na ten temat: http://phpedia.pl/wiki/Supplied_argument_i...result_resource Ale te sposby mi nie pomagają a dane mam dobre bo mnie połączyło z bazą. Z tego co wywnioskowałem to odpowiada to za sprawdzanie czy takie konto już istnieje, jeśli nie to ma je założyć?
Ten post edytował boro11 16.07.2010, 17:03:13 |
|
|
![]()
|
|
Nie trzymałeś się w pełni instrukcji która była podana. Tamten tworzy tabelę members. A ty się odwołujesz do tabeli _users.
Czy łączyłeś się już na tym serwerze z bazą danych?? Jeżeli nie to upewnij się czy login i hasło do bazy danych są poprawne |
|
|
![]()
|
|
Odwoluje sie do tabeli users bo tak mam podane w bazie. Co do polaczenia dane sa na 100% poprawne bo inne elementy ktore korzystaja z bazy dzialaja.
|
|
|
![]()
|
|
Skąd ty masz takie skrypty. Nawet session_start() na początku nie ma (ale to nie jest akurat w tym problem) a przecież używasz sesji weź sobie poczytaj na stronie http://webmade.org/porady/sesje-php-system-logowania.php. Ten na pewno powinien działać.
Ten post edytował lessi 18.07.2010, 06:42:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 11:57 |