![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam system szablonów z phpBB ale mam problem, mianowicie wyskakuje mi taki błąd :
Cytat Fatal error: Cannot redeclare xs_switch() (previously declared in /home/test/includes/template.php:2435) in /home/test/includes/template.php on line 2438 W czym może być błąd ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
pierwszy link w googlach : phpbb cannor redeclare xs_switch
Czy to było takie trudne? Oczywiście jak pomyślisz to znajdziesz tam błąd który łatwo rozwiążesz check_auth -> 'xs_switch' Ten post edytował wookieb 12.07.2010, 12:23:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fatal error: Cannot redeclare class Template in /home/test/includes/template.php on line 74
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Postępujesz analogicznie tylko że używasz funkcji class_exists
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra zrobiłem
![]() na
Jaka jest różnica czy mam Kod include("top.php"); include("includes/template.php"); czy Kod include_once("top.php");
include_once("includes/template.php"); Ten post edytował Silny 12.07.2010, 12:34:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 12 Dołączył: 20.12.2009 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z include() możesz 'wkleić' plik wiele razy, a dodatek '_once' mówi, że ten plik może być dołączony tylko raz. Czyli funkcja sprawdza czy ten plik jest 'wklejony' , jeśli nie to go dołącza.
|
|
|
![]()
|
|
a dlaczego jak miałem tylko
to chodziło a jak dodałem i miałem to przestało chodzić i zaczęło jak zmieniłem oba na
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Niech zgadnę... W obu miałeś jakąś funkcję/klasę, o tej samej nazwie lub jeden plik includował się wewnątrz innego po raz drugi i parser się burzył, że dwa razy dajesz to samo? :]
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie
![]() niedawno to rozkminiłem, że po zaincludowaniu innego pliku w którym ponownie za pomocą include() includowałem template.php to sie burzył, po usunięciu z pliku include() działało normalnie, to samo było po zostawieniu zamiast include() to include_once() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.07.2025 - 01:41 |