Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Mail przy zakończeniu aukcji na allegro
gothye

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
jest taka funkcjonalność w serwisie allegro że po zakończeniu akucji przychodzi mail z danymi o aukcji
myślę że jest to wykonane za pomocą cron'a ,

i moję pytanie tylko w jakis sposób dokładnie to zostało wykonane ? przez dodawanie kolejnych lini do crontab (przy talkej ilosci aukcji pewnie nie możliwe )

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Wicepsik

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Jeśli chodzi o Kup Teraz to normalnie po naciśnięciu przycisku kup wysyłany jest email. A jeśli chodzi o licytacje to myślę, że co minute za pomocą crona sprawdzane jest w bazie czy są zakończone jakieś aukcje w których nie został jeszcze wysłany email.

--------------------
+Quote Post
gothye

-----

wg mnie takie działanie może bardzo obciążać pojedynczy serwer :/ , sam chciałem wykonać powiadamiania mail np godzina przed upływem końca zadania w panelu CRM i naszczescie znalazłem serwer do którego mam dostęp do ssh moge nadpisywac plik cron wg uznania ale średnio mi sie widzi to rozwiązanie

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW
+Quote Post
Nh2003

-----

Ale po co nadpisywac crona? W cronie tylko odpalasz skrypt np. co godzine, ktory w bazie sprawdza dane i wysyla maile w razie potrzeby. Po wyslaniu oczywiscie trzeba zmienic status takiego wpisu zeby nie wysylac ponownie.

A co do obciazenia serwera - myslisz ze allegro jedzie na pojedynczej maszynie? smile.gif
+Quote Post
piotr94

-----

ja robiłem podobnie jak Nh2003, cron odpala mi skrypt co pewien okres czasu i skrypt sprawdza czy są w bazie jakieś wpisy z koniecznością powiadomienia.
A co do allegro, to oni są na zupełnie innym poziomie, bo mają dostęp do oprogramowania serwera i mogą robić to jak chcą, choćby używając do takiego wysyłania programu działającego niezależnie od php ;-)

--------------------
http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:57