![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jest taka funkcjonalność w serwisie allegro że po zakończeniu akucji przychodzi mail z danymi o aukcji myślę że jest to wykonane za pomocą cron'a , i moję pytanie tylko w jakis sposób dokładnie to zostało wykonane ? przez dodawanie kolejnych lini do crontab (przy talkej ilosci aukcji pewnie nie możliwe ) -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o Kup Teraz to normalnie po naciśnięciu przycisku kup wysyłany jest email. A jeśli chodzi o licytacje to myślę, że co minute za pomocą crona sprawdzane jest w bazie czy są zakończone jakieś aukcje w których nie został jeszcze wysłany email.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg mnie takie działanie może bardzo obciążać pojedynczy serwer :/ , sam chciałem wykonać powiadamiania mail np godzina przed upływem końca zadania w panelu CRM i naszczescie znalazłem serwer do którego mam dostęp do ssh moge nadpisywac plik cron wg uznania ale średnio mi sie widzi to rozwiązanie
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co nadpisywac crona? W cronie tylko odpalasz skrypt np. co godzine, ktory w bazie sprawdza dane i wysyla maile w razie potrzeby. Po wyslaniu oczywiscie trzeba zmienic status takiego wpisu zeby nie wysylac ponownie.
A co do obciazenia serwera - myslisz ze allegro jedzie na pojedynczej maszynie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja robiłem podobnie jak Nh2003, cron odpala mi skrypt co pewien okres czasu i skrypt sprawdza czy są w bazie jakieś wpisy z koniecznością powiadomienia.
A co do allegro, to oni są na zupełnie innym poziomie, bo mają dostęp do oprogramowania serwera i mogą robić to jak chcą, choćby używając do takiego wysyłania programu działającego niezależnie od php ;-) -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:57 |