![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Skąd: Zgorzelec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam rozwiązania problemu pobrania rzeczywistej wielkości obrazka/ów tzn.: jego/ich wymiarów w mm (bądź w cm) oraz jego/ich DPI Nie będzie to skrypt umieszczany w sieci, a tylko odpalany na INTRANECIE, lokalnie. (mam jakiś tam serwer NAS z apachem, PHP, mysql) Np. dla PHP Ładuje do katalogu skrypt w pliku index.php Katalog ma np. 20 obrazków. wpisuje lokalnie w przeglądarce link do lokacji index.php a skrypt generuje np: ala_makota.jpg - 200 x 220mm - 300 dpi kot_ma_ale.jpg - 220 x 320mm - 150 dpi ... itd. generowanie zrobię sobie sam, ale nie mogę poradzić sobie z pobraniem wielkość w mm (pica najszybciej pobrać exif_read_data) i faktycznej DPI, chyba że się nie da w PHP? Jeśli się nie da w PHP to może w jQuery albo java? każde rozwiązanie będzie mile widziane. Jedna uwaga: obrazki mogą być sporej wielkości tzn. od 300 kb do 12 MB EDIT1: jedno chyba znalazłem -> PICA na mm -> PICA*0.423333333 = MM Z góry dziękuję Pozdr. Ten post edytował Kao 10.07.2010, 12:27:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie lepiej by było wywołać
Kod identify -verbose info: <image>] z pakietu ImageMagick? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Skąd: Zgorzelec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google nie zawsze jest takie szczodre w odpowiedziach (bo mam kilka pytań
![]() PHP:
i pobieranie DPI:
Może komuś się przyda ... jak zrobię gotowy skrypt z użyciem tego to wrzucę. Pozdr. Temat do zamknięcia. EDIT: 1 Troszkę w błąd wprowadziłem z tym podaniem rzeczywistej wielkości obrazka. Powinno być: wzór === (pixele / dpi ) * 2.54 ewentualnie zaokrąglić to do dwóch miejsc po przecinku: Pozdr. Ten post edytował Kao 17.07.2010, 11:13:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:02 |