![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
proszę o opinie na temat: 1. strony www 2. frameworka Co byście zmienili, czego wam brakuje. Adres: http://spawnframework.com/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mnie się podoba prostota frameworka ;] nie testowałem bo nie mam czasu, ale z tego co widać w manualku, to prostota rządzi, ja też coś tam swojego skrobie, tylko mój jest troszkę bardziej przykokszony, ale z ORM'a to ja tam nic nie widziałem, Spawn?
@EDIT a nie jednak jest, tylko o weryfikacji danych nie ma ani słowa na podstawie modeli, a mogłeś to zrobić ;] Ten post edytował cojack 8.07.2010, 17:00:10 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
@up: jest, tylko nie wiem, czemu w przykładach nie chwali się nim od razu (a powinien). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
http://spawnframework.com/doc/21/sf_orm
dodam że w orm działają metody z http://spawnframework.com/doc/20/sf_db oraz w obydwu przypadkach metody z pdo .
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ale teraz to Ci się oberwie:
1) Po co komu te śmieci w pliku do ściągnięci? Nie wyczyściłeś kopi zapasowych plików, zacznij używać svn'a i nie będziesz miał z tym żadnego problemu. 2) Co to jest za licencja? 3) Autoload, po co? Na co? :/ 4) View, dziwne to factory u Ciebie, pierwszy raz widzę takie coś. Bardziej niż na faktory to mi wygląda na wzorzec złożony. @EDIT to nie mogłeś w kodzie napisać co to za licencja, jak to się czyta wygląda jak GPL, a tu widzisz BSD ;] Ten post edytował cojack 8.07.2010, 17:31:38 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hahahaha udostępniłeś ludziom hasła do swojej bazy...
Człowieku zrób porządek w paczce ![]() EDIT: W wolnej chwili spojrzę dokładniej na całość. Ogólnie mi się nie podoba "bałagan", np w controlerze masz metodę redirect albo error404. Ja bym redirect wrzucił do routera a 404 wyrzucił w ogóle... Ten post edytował SHiP 8.07.2010, 17:35:10 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
posprzątane , zupełnie o tym zapomniałem że te pliczki się robią ;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, zaczniemy od błędów/złych rozwiązań:
Takich kilka luźnych uwag/spostrzeżeń na pierwszy rzut oka patrząc po kilku plikach. Ogólnie - słabo... bardzo słabo. PS. Popracuj nad angielskim. ![]() PPS. Cytat (...)and use the MVC architecture(...) Nie, on nie jest oparty o MVC...
Ten post edytował Crozin 8.07.2010, 18:14:47 |
|
|
![]()
|
|
łojej nie sądziłem że tego aż tyle będzie ...
Cytat uż nagłówek Content-Type? Czyli co... pliku XML już nie będę mógł [b]normalnie[b] (tak wiem... nagłówki można nadpisywać) wyświetlić inne frameworki też tak robią , np. kohana;) Cytat Mieszanie angielskiego i polskiego (sf_request::_filtr()) jedno się trafiła, jeszcze gdzieś znajdziesz to pisz , wydawało mi się że tylko angielskie nazwy są... Cytat Czemu takie katalogi jak config czy logs są wrzucone wewnątrz katalogu library? uznałem że rupiecie danego frameworka powinny być w jego folderze aby się nie gryzły z innymi libami. Cytat sf_router::location() - wtf? Od kiedy to router ma takie rzeczy wykonywać jeśli chcę aby po wpisaniu nazwa.pl/forum przeniosło mnie np. na fora.pl to po co mam do tego pisać specjalnie akcję skoro mogę ustawić przekierowanie w routerze Cytat W ogóle to widzę tu więcej funkcji, które dublują już istniejące - np? Cytat aki jest sens parametrów (2-gi i 3-ci) w sf_db::orWhere? orWhere('...', 'AND', 'AND')? ja widzę orWhere($where, $valWhere='OR' ,$sep='OR') Cytat sf_cookie/sf_math - masz tam błędy składni k... poprawiałem to... już działa...
Powód edycji: [Spawnm]: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
k... poprawiałem to... już działa... od tego testy sa wlasnie ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat od tego testy sa wlasnie ;p Raczej IDE, które podkreśli na czerwono byki w składni, czy po prostu odpalenie pliku ![]() Cytat uznałem że rupiecie danego frameworka powinny być w jego folderze aby się nie gryzły z innymi libami. Ale to nie są rupiecie FW, tylko normalne dane, które nie powinny być w katalogu na kod źródłowy bibliotek itp. Poza tym FW to taki rupieć nadrzędny względem innych i ma prawo sobie śmiecićCytat - np? sf_math::dec2hex(), sf_math::hex2dec (dechex/hexdec), sf_date::add (datetime::add), sf_date::w3cDate (to nie jest przypadkiem date() z formatem "c" czy http://pl.php.net/manual/en/class.datetime...e.constants.w3c ), sf_date::isDate (checkdate, datetime), sf_csv (nie chce mi się sprawdzać, ale czy to robić coś poza tym co robi fgetcvs?), Cytat ja widzę orWhere($where, $valWhere='OR' ,$sep='OR') Dlatego się zastanawiam po co są te parametry skoro ta funkcja ma robić za "or" - sama jej nazwa na to wskazuje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz co cię skłoniło do napisania własnego FW, czego brakowało lub czego było w istniejących rozwiązaniach. Ten post edytował skowron-line 8.07.2010, 20:00:35 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat Raczej IDE, które podkreśli na czerwono byki w składni, czy po prostu odpalenie pliku winksmiley.jpg Jak pisałem poprawiałem to i testowałem , nie wiem czemu w paczce były stare wersje ... co do czemu rupiecie takie jak config trzymam w sf - nie jestem sam i akurat tego nie planuję zmieniać w strukturze swoje frameworka ![]() @skowron-line - wywalone już. Cytat Napisz co cię skłoniło do napisania własnego FW, czego brakowało lub czego było w istniejących rozwiązaniach. Brakowało mi prostoty struktury fw , brakowało mi fw do małych projektów, fw który by nie zajmował kilka MB. Widząc w jakim kierunku rozwija się np. kohana w której pracowałem uznałem że ja w tym czymś pracować dalej nie będe.
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej IDE, które podkreśli na czerwono byki w składni, czy po prostu odpalenie pliku ![]() jak masz 20 tys plikow w projekcie to bedziesz kazdy z osobna otwieral i uruchamial ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lat, miesięcy już nie dodajesz ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ogólnie niezły śmietnik w kodzie Domyślam się że wszystko cudowne tam nie jest ale to co wyżej uważasz za śmietnik? Przesadzasz ![]() Cytat mam dziwne wrażenie że pisany na kolanie i byle szybciej. Może nie byle szybciej ale na kolanie chwilami tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
A ty piszesz najpierw 20tyś plików i dopiero później zaczynasz wyszukiwać gdzie zgubiłeś ';' ? Czy robisz to etapami ? eh nie kminisz.. powiedzmy ze twoj framework sie rozbudowal, i masz spora chierarchie obiektow (patrz Zend, Symnfony, etc), no i jakas twoja klasa jest uzywana np: w 20 miejscach w kodzie... zmieniles cos w tej klasie i co teraz? bedziesz sprawdzal recznie czy caly pozostaly kod dziala? na tym wlasnie polega testowanie, zauwaz ze gigantyczne frameworki rownierz maja gigantyczna mase testow a zaloze sie ze ich stabilnosc jest na tyle wysoka ze na oko mozna by powiedziec ze testy sa wcale nie potrzebne pozatym z komercyjnego punktu widzenia, nie moge wykorzystac twojego kodu na powaznie, bo nie ma on zadnej gwarancji dzialania, a testy sa taka wlasnie gwarancja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to co wyżej uważasz za śmietnik? Przesadzasz ![]() Broń boże to co podałem to nie przykład śmietnika, takie małe spostrzeżenie, uwaga na to jak można by tą metodę dopracować. Mało czytelny jest kod, brakuje spacji enterów, bardziej rozbudowanych komentarzy do metod -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:10 |