![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie bo nie mogę nic znaleźć na forum (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) chodzi mi o taką rzecz. W pliku .htaccess mam ustawiona regułę rewriterule i wszystko jest ok ale jak wpiszę w adresie internetowym wielkimi literami cały adres to mi pokazuje że takiej strony nie ma mimo że jak wpiszę taki sam adres tylko małymi literami to jest. Pokarze na przykładzie o co mi chodzi:
http://www.strona.pl/kontakt.htm - prawidłowo się pokazuje cała strona HTTP://WWW.STRONA.PL/KONTAKT.HTML - wyświetla się błąd że nie ma takiej strony i moje w związku z tym moje pytanie: jak można temu zapobiedz aby zawsze były brane pod uwagę adresy napisane małymi literami lub aby automatycznie konwertował tekst wpisany dużymi literami na małe litery?? Za pomoc z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż swoje regułki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje regułki wyglądają następująco:
Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^([^-]*).htm$ index.php?k=$1 [L] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze pamiętam to opcja [NC] powinna załatwić sprawę.
|
|
|
![]()
|
|
Sukces jest połowiczny ponieważ zamiana w regułce [L] na [NC] spowodowało, że tylko nazwa domeny zmienia się z dużych liter na małe a nazwa strony pozostaje nadal dużymi literami. Tak to teraz wygląda po zastosowaniu [NC]: http://domena.pl/KONTAKT.HTM i przez to nadal wyświetla że nie ma takiej strony. Proszę pomóżcie mi jak rozwiązać mam ten problem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A możesz powiedzieć, gdzie masz wpisane takie adresy...? Bo jeśli chodzi o zamianę z wielkich liter na małe, to bez skryptu-proxy raczej się nie obejdzie.
|
|
|
![]()
|
|
W polu przeglądarki jak się wpisuje adres strony, a regułki są wpisane w plik htaccess
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To powinno załatwić sprawę
Dalej w kodzie używasz zmiennej $k |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 23:22 |