![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, otóż zamiast tworzyć dla każdego odnośnika nowy warunek if, chciałbym odrazu mieć to w jakiejś pentli lub zwykłym skrypcie.
Sprawa przedstawia się następująco. Przykładowo mam odnośnik "kontakt", po jego kliknięciu wyskakuje adres strony: http://localhost/folder/kontakt. I chciałbym aby otwierał się plik o nazwie kontakt z rozszeżeniem pliku ".html". Używam przy tym htaccess (zamiast index.php?id=kontakt >> poprostu kontakt. HTACCESS: Kod RewriteRule ^kontakt$ index.php?id=kontakt [NC,L] RewriteRule ^([0-9]+)$ index.php?id=$1 [NC,L] Ja to widze tak:
Działaniem ($_SERVER['REQUEST_URI']) jest uzyskanie: /folder/kontakt, a chodzi mi o zwykłe kontakt :/ Jak to zrobić? chciałem zrobić folder "/folder" ale nie można użyć znaku "/" Moglibyście jakoś doradzić? Może pętla jakaś bądź inne kodowanie :/ Próbowałem stworzyć też nowy plik PODSTRONA.PHP i w nim:
dla funkcji if:
Coś źle robie - napewno skoro nie działa :/ Tylko co? Początkujący jestem i dużo wiedzy do wchłonięcia mi potrzeba (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Ten post edytował cniak 7.07.2010, 22:05:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zależy Ci by pobierać z $_SERVER request to możesz zrobić tak
Chodź źle się na moje uczysz pobierając dane akurat z SERVER request Ten post edytował motyl-pl 7.07.2010, 22:13:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w czym to przeszkadza i jest jakas mozliwosc tego pominiecia? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy czy chcesz pobierać dane z bazy danych czy wywoływać jakiś plik ..
Zasada jest prosta daje Ci przykład: .htaccess Kod RewriteRule ^([^-]+).html$ ?strona=$1 [L]
I odnośnik: Kod <a href="kontakt.html" title="Kontakt">Kontakt</a> Na szybko i najprościej Ci rozpisałem .. ale powinieneś jeszcze filtrować dane wchodzące : ) |
|
|
![]()
|
|
Nie mam żadnej bazy danych - dla mnie to jeszcze za wcześnie - jak wspominałem jestem początkującym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A jest jakas mozliwosc abym nie musial przy dodawaniu później kolejnych podstron by edytowac htaccess? Poprostu zwykly skrypt by zamiast index.php?id=kontakt był poprostu kontakt. Wiem, ze napisalem tam wyżej to co mam w htaccess, ale recznie doszedlem do tego, chodzi mi teraz o to by miec gotowego skrypta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Rozpisałem Ci to tak jak mówisz .. podając jako przykład.
|
|
|
![]()
|
|
nie rozumiem tego troche, to co mi napisales z htaccessem, mozesz to jakos wytlumaczyc? Probowalem na rozne sposoby ten skrypt ale nie dziala mi:/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:33 |